14.1.2021

BanglaKids v roce 2020: Láska v akci

Láska a solidarita jsou jedinečnými hodnotami života. Uprostřed krizí se projevují v rozhodnutích, kterými dáváme našemu životu smysl. V roce „covid-19“ jste bangladéšským dětem a jejich rodinám pomohli v době hladu, podpořili jste několik investičních projektů a zakusili neopakovatelná setkání. „Láska v akci,“ tak jsme nazvali retrospektivní pohled na rok 2020.

 

-> DĚTI, STUDENTI, RODINY <-

1 283 studentů, 4 bakaláři a 4 absolventi ošetřovatelství

V roce 2020 jste podporovali vzdělání 1 283 dětí a studentů z nejchudších bangladéšských rodin. Dětem na vesnicích jste v době před pandemií zajistili vzdělání, obědy, školní pomůcky, uniformu a lékařskou péči. Na internátních školách také ubytování, celodenní stravu, kulturní a sportovní program. Ale pak přišel koronavirus a školy byly 17. března uzavřeny…

Přesto bakalářský titul získali v prosinci 2020 4 studenti internátní školy BASC a další 4 studenti ošetřovatelství na škole BANI. Mají tak šanci získat dobře placenou práci a zlepšit životní úroveň své rodiny. Děkujeme Vám!

Výzva jménem „covid-19“

Pandemie covid-19 přinesla lidem na celém světě těžkosti, ztráty, někdy i strádání. V Bangladéši ztráceli lidé práci, již tak nízké příjmy vyschly, ceny základních potravin vzrostly o třetinu a mnohé děti z chudých rodin trpěly nedostatkem jídla a měly hlad. A právě v této kritické chvíli, se Vaše láska a solidarita projevily nejvíce.

Potravinová a finanční pomoc dětem a rodinám

Na okamžitou potravinovou pomoc jste jim s láskou poslali více jak milion korun. Vaše pravidelné měsíční příspěvky na vzdělání jsme s Vaším souhlasem mohli použít na humanitární pomoc podporovaným dětem a jejich rodinám. Vaše štědrost a Vaše rozhodnutí se staly klíčovými pro ulehčení utrpení několika tisíc lidí na několik měsíců.

V Bangladéši aktuálně společně pomáháme 1434 dětem a jejich rodinám, jimž pandemie covid-19 způsobila nemalé starosti a trápení. Na vesnicích, kde máme vesnické školy, pravidelně distribuujeme potraviny, rodičům dětí z internátních škol (rozesetých po celém Bangladéši) posíláme peníze prostřednictvím mobilních sítí a společně vyhlížíme znovuotevření škol a obnovu normálního běhu života. Tím vším jsme si blízcí.Více o průběhu pomoci se dočtete v článcích S láskou od šťastné rodiny… a Pramen pomoci vyvěrá v Česku a na Slovensku

A co na to řekly děti?

Bristy:   „Tančila jsem radostí, že máme zase co jíst.“
Ashitosh:   „Doma jsme neměli žádné jídlo.“
Shomapty:  „Jíme jen jednou nebo dvakrát denně.“
Joyonto:   „Žádná práce, žádný příjem, žádné jídlo.“
Srijon:  „Dělali jsme si starosti o to, co budeme jíst.“
Papry:  „Balíček potravin dorazil včas…“

Více o dětech se dozvíte v článku Tančila jsem radostí, že máme zase co jíst

 

-> PODPŮRNÉ PROJEKTY <-

Rekonstrukce jídelny na internátní škole GAPS

Důstojným místem ke stolování i večernímu studiu se pro děti stane rekonstruovaná jídelna na internátní škole GAPS. Opravu si vyžádala opakovaná poškození deštěm a záplavami. Jídelna má nově navýšené zdi pod okny (jako ochranu před přívalovými dešti), opravené okenice, novou podlahu, nový ochlazovací strop a venkovní nátěry. Děti se mají na co těšit a BanglaKids Vám moc děkují.

Nový domov místo vyhořelého domu

Rodině studentky Bristy vyhořel dům. Dárci financovali rekonstrukci a již za 3 týdny měla 5členná rodina s měsíčním miminkem opět kde bydlet. Jedna místnost, hliněná podlaha, vyvýšené postele, matrace, závěsná postýlka pro miminko. Je to jiné než u nás, kouzlo domova a hezkých vztahů je ovšem stejné.

Děkujeme, že i díky Vám, mají tatínek Suren, maminka Mukti, dcery Bristy, Meena a Grace (miminko) znovu kde žít. Více zde.

100 větráků k lepšímu učení i spánku

Teploty v Bangladéši v teplejších měsících běžně stoupají na 34°C i více. Horko a vlhké podnebí je náročné snést. Ve dne ztěžuje dětem výuku, v noci spánek. Proto jsme ve třídách a na pokojích internátních škol instalovali 100 nových větráků. Zajistí proudění vzduchu a mírné ochlazení. Přes den se děti budou moci v bangladéšském horku lépe soustředit na výuku a v noci se jim bude lépe spát. Děkujeme!

PS: Potřeba nových větráků nadále trvá. Pomoci můžete zde.

 

-> JEDINEČNÁ SETKÁNÍ <-

Sirotci a sirotčinec

V Bangladéši jsme se setkali s podporovanými sirotky Ronjonem a Tishou, kteří stojí na prahu života. Ronjon bude ještě studovat v Bangladéši, Tisha se chystá na studia stomatologie do Indie. Ronjonův příběh jsme publikovali již dříve i v knize „My, děti slumu“, rozhovor s Tishou letos. Dojemnou byla návštěva sirotčince BanglaHope se 160 sirotky a učitelem Robinem 7. března.

Lidé, kterým shořel „svět“

Tohle setkání se navždy zapsalo do našich srdcí. 11. března lehl bangladéšský slum Čalantika popelem. O přístřeší přišlo 2 000 rodin, víc než 10 000 lidí. Mezi nimi také 54 dětí a rodin z centra Čalantika, kterým dlouhodobě pomáháme

Na místě jsme byli krátce po požáru, spáleniště ještě kouřilo a žehlo. Pohled jak z nějakého katastrofického filmu (podívejte se na FB příspěvek). Kolem plno otřesených lidí, kteří zde ještě před pár hodinami měli svůj domov. I děti z centra, které normálně září úsměvy, byly smutné… Slova porozumění, povzbuzení a náhodná objetí byla zalita slzami…

Útočiště našly tyto rodiny u příbuzných a v nedaleké škole. Vláda zajistila lidem krátkodobě jídlo. ADRA poskytla pomoc dětem a jejich rodinám z centra. Inu, i takový je život.

Fantastičtí dárci

Fantastičtí dárci, fantastická setkání s dětmi. Tak bychom mohli shrnout setkání Moniky a Roberta ze Žamberka a Lúcie a Jónatase z Portugalska s dětmi během jejich první návštěvy Bangladéše. Pohled na Bangladéš jejich očima Vám zprostředkují samostatné rozhovory, dostupné kliknutím na jejich jména. Jsou jedněmi z Vás, kteří máte velké srdce.

-> DĚKUJEME <-

Milí dárci, to co děláte pro děti a rodiny chudých v Bangladéši prostřednictvím programu BanglaKids, je obdivuhodné. Děkujeme Vám – všem našim individuálním a firemním dárcům, všem našim šikovným brigádnicím a brigádníkům i úžasným dobrovolnicím. Bez Vás by tato ušlechtilá pomoc nebyla možná.

Děkujeme, že Vaše láska a solidarita byly tak aktivní i v roce 2020, a již dnes utváří budoucnost těchto chudých bangladéšských dětí.


Chci vědět víc o programu Chci podpořit BanglaKids

BanglaKids je rozvojový program humanitární organizace ADRA v Bangladéši.
Od roku 1999 poskytl vzdělání 7 700 bangladéšským dětem
a otevřel jim tak cestu k lepší budoucnosti.

Copyright © 2024 ADRA Web vytvořila B Media Solutions s.r.o.