10.1.2023

BanglaKids v roce 2022: Změny a život!

Válka na Ukrajině, miliony uprchlíků, láska, solidarita, pomoc. Rostoucí ceny energií, inflace i dějinné úmrtí královny Alžběty II. nebo Pelého. Tak si mnozí budeme pamatovat rok 2022. V programu BanglaKids to byl rok změn. Měnil se náš tým, navýšili jsme příspěvky, zajistili kvalitní stravu dětem, charitativně sjeli Gangu. Ale to není všechno…

Milé dárkyně a milí dárci, díky Vám se v roce 2022 povedlo mnoho dalších věcí. Podpořili jste několik investičních projektů, pomohli lidem po povodních na severu Bangladéše, a také dětem ze sesterského projektu Čalantika, pro něž jsme s olympionikem Vávrou sjížděli bangladéšskou řeku. Ohlédněme se nyní za rokem plným změn.

-> DĚTI, STUDENTI, RODINY <-

1 263 studentů, 4 bakaláři a 14 absolventů ošetřovatelství

Návrat studentů do škol měl na počátku roku jednu malou komplikaci. V lednu 2022 byly školy v Bangladéši opět uzavřeny z důvodu šíření covid-19. Naštěstí to netrvalo dlouho a děti se do škol vrátily v druhé polovině února. Od té doby probíhá výuka ve standardním režimu.

V programu BanglaKids jste v loňském roce podpořili studium 1263 dětí a studentů, z toho 187 sirotků. Radost nám opět udělali graduanti – 4 bakaláři a 14 diplomovaných absolventů a absolventek ošetřovatelství. S vděčností Vám děkujeme za Vaši lásku a jejich vytrvalou podporu.

Navýšení částek = hodnotná strava dětem

Od 1. ledna 2022 jsme byli nuceni částky pro děti v programu BanglaKids po 7 letech o 100 až 200 korun měsíčně navýšit. Důvodem je inflace, důsledky pandemie covidu-19 a znatelný růst cen základních potravin v Bangladéši, zvláště rýže. Navýšením příspěvků jsme i nadále zajistili dětem hodnotnou stravu. Děkujeme, že jste bangladéšským dětem z chudých rodin zachovali svou přízeň.

Další pomoc dětem

Dárkomat, nebo-li dárkový e-shop, opět pomáhal zvláště sirotkům. Boty, oblečení, jídlo a další komodity pro školu jsou Vaší dodatečnou podporou. Kasička radosti díky Vám opět přinesla dětem užitečné vánoční dárky – teplý šál, povlečení a kousek dortu. Solidární příspěvek pro děti na vesnických školách nám opět umožnil poskytnout obědy celým třídám. Během monitorovací cesty jsme mohli dětem předat sportovní potřeby, které jim udělaly velkou radost. Děkujeme i za tuto nesmírně cennou pomoc.

-> PODPŮRNÉ PROJEKTY <-

Dětské hřiště a škola jako malovaná

Děti na internátní škole SAMS mají nové dětské hřiště, závěsné a vahadlové houpačky, skluzavky a kolotoč. Staré dětské hřiště potřebovalo po víc jak 20 letech provozu opravdu velkou rekonstrukci. A jako bonus, dostaly děti také krásně pomalovanou základní školu.

Opět je to možné jen díky Vám. Za úsměvy a skotačení šťastných dětí moc děkujeme! 

Hotovo, vaříme!

Kuchyň vesnické školy Ambari na jihu Bangladéše je zcela nová! Paní kuchařka má vše po ruce. Dvojitou vyvýšenou hliněnou pec, dostatek místa i střechu nad hlavou pro přípravu jídla v čase modré oblohy i tmavých deštných mraků. Dětem přejeme dobrou chuť.

A Vám děkujeme, že dětem poskytuje kromě vzdělání také kvalitní stravu, pro jejich zdravý vývoj!

Sušárna a prádelna na střeše internátu

Sušárna a prádelna na střeše dívčí ubytovny internátní školy SAMS je dokončena! 400 dívek tak má dostatek soukromí a prostoru k praní a sušení svých oděvů. Síla slunce i větru napomůže k tomu, aby byly vždy „jako ze škatulky“.

Opět velká radost a vděčnost. Díky Vám je i realizace takového projektu možná.

Nový traktor jako "vánoční dárek"

Nový traktor nahradil v období Vánoc starý nefunkční kultivátor na škole KMMS. Loni o Vánocích jsme investovali do traktoru na škole SAMS, letos na škole KMMS. Možná nám zde vzniká nová, „traktorová“ vánoční tradice. :)

Děkujeme Vám za Vaši pomoc i v této oblasti.

 

-> EXPEDICE GANGA <-

K mimořádným a netradičním aktivitám patřil v roce 2022 charitativní projekt Expedice Ganga. S olympionikem a několikanásobným mistrem světa ve vodním slalomu Vavřincem „Vávrou“ Hradilkem, jsme v říjnu sjeli po vodě 121 km na pomoc 121 bangladéšským dětem ze sesterského projektu Čalantika.

Tým BanglaKids v roli „staršího bratra“ organizoval logistiku a intenzivně spolupracoval na zdárném průběhu této poněkud dobrodružné aktivity.

Kameraman Martin Vrbický natočil z celé expedice dokument, jehož zkrácenou verzi odvysílala Česká televize v pořadu Objektiv. Plnou verzi můžete shlédnout níže.

A pokud by Vás zajímaly další peripetie a každodenní zážitky z cesty, můžete si přečíst autentický cestopis a prohlédnout nevšední fotografie. Vše podstatné najdete na webových stránkách Expedice Ganga.

Za podporu dětí ze slumu Čalantika Vám moc a moc děkujeme.  

 

-> NOVÉ TVÁŘE BANGLAKIDS <-

Kateřina Halászová

koordinátorka programu BanglaKids

Katka je „dobrou vílou“ programu BanglaKids a maminkou dvou krásných dětí. Žila v Holandsku, má ráda výzvy, bohatne nasloucháním, a miluje děti, kterým něco nejde. V programu BanglaKids Vám poradí téměř se vším. Oceníte její milou konverzaci, zralost a přesnost.

Katka k nám nastoupila v prosinci. Od ledna 2023 střídá v programu dlouholetou koordinátorku Šárku Hejnákovou, která se bude věnovat českým dětem jako asistentka pedagoga. Věříme, že Šárku plně zastoupí. V samostatném interview představujeme Katku všem našim dárcům.

Šárce za její dlouholetou spolupráci moc a moc děkujeme, a přejeme, aby se českým dětem věnovala se stejnou láskou jako těm bangladéšským. 

Lucie Hronovská

účetní

Lucie vystřídala na pozici účetní Jakuba Škalouda. Má zajímavý životní příběh, mnoho schopností a stále studuje. Již v 18 letech opustila domov, stala se konstruktérkou v AUTO Škoda, pracovala s autisty, věnovala se freedivingu. Říká, že se bojí, ale podniká dobrodružné cesty. V účetnictví je jako doma a finanční dotazy Vám ráda zodpoví.

Lucie má podnětné osobní motto: „Bojíte se změn? Zkuste rutinu, ta je smrtící.“ :) Více o Lucii se dozvíte v tomto rozhovoru.

Zdeňka Zlatušková

projektová koordinátorka

Zdeňce říkáme Zlatuška. Nejen pro její příjmení, ale proto, že je prostě zlatá. Pracuje u nás na částečný úvazek. Její pozice je nová, o to více potřebná.

Zlatuška má skvělé analytické schopnosti, rychle proniká do IT systémů, umí grafiku. Vyznačuje se vítaným druhem zarputilosti a tvrdohlavosti při řešení problémů.

Zlatuška vystudovala architekturu, které se stále věnuje. Procestovala Rusko, Mongolsko, Čínu, Egypt a Izrael. V letošním roce také Bangladéš a Nepál.  Je „eko“ a dokáže opravit kdeco. Třeba i pračku. V těžkých chvílích říká, že „ono to nakonec nějak dopadne. A pokud nedopadne, tak to ještě není konec.“ :)

Více o Zlatušce se dozvíte v tomto článku.

 

-> SRDCOVKA <-

Mimořádná pomoc rodinám po povodních

Červencové povodně na severu Bangladéše v oblasti Syleth byly největší za 122 let. Společně s bangladéšskými kolegy jsme díky Vaší finanční podpoře a sbírce zorganizovali rychlou potravinovou pomoc.

Děkujeme Vám za Vaše příspěvky na tuto mimořádnou událost.  

-> DĚKUJEME <-

Milí dárci,

děkujeme Vám – všem našim individuálním a firemním dárcům, obětavým brigádnicím a brigádníkům, i úžasným dobrovolnicím a dobrovolníkům – za Vaši pomoc dětem a rodinám chudých Bangladéšanů v roce 2022.

Jste základními články řetězu pomoci prostřednictvím programu BanglaKids. Vaše láska a solidarita pomáhá lidem v nouzi a dává šanci na lepší budoucnost znevýhodněným bangladéšským dětem.

Děkujeme Vám a těšíme se na další spolupráci v roce 2023, pro který již chystáme jak pokračování ve stávajících aktivitách, tak nové projekty, o kterých Vás budeme brzy informovat.

 

 


Chci vědět víc o programu Chci podpořit BanglaKids

BanglaKids je rozvojový program humanitární organizace ADRA v Bangladéši.
Od roku 1999 poskytl vzdělání 7 700 bangladéšským dětem
a otevřel jim tak cestu k lepší budoucnosti.

Copyright © 2024 ADRA Web vytvořila B Media Solutions s.r.o.