12.1.2022

BanglaKids v roce 2021: Hurá do školy!

Znovuotevření škol a návrat bangladéšských dětí do školních lavic – to byly jednoznačně nejradostnější zprávy roku 2021. Společně jsme zvládli největší výzvu v historii programu BanglaKids. Jeden a půl roční uzavírku bangladéšských škol (17. března 2020 – 12. září 2021) a hrozbu hladu dětí z chudých bangladéšských rodin během koronavirové krize. 

Ale to není všechno. V roce 2021 jste podpořili také několik investičních projektů, pomohli těžce zraněnému učiteli, a mohli se dozvědět, jak nesmírně cenná a potřebná byla Vaše pomoc během éry covidu-19. Ohlédněme se nyní za rokem, v němž se po dlouhých 544 dnech bangladéšské děti navrátily do škol.

-> DĚTI, STUDENTI, RODINY <-

1 340 studentů, 2 bakaláři a 2 absolventky ošetřovatelství

Ano, covid-19 nám to v Bangladéši na dlouho „zavařil“. Přesto se za právě uplynulým rokem díváme s vděčností. Bangladéš nejenže 26. března oslavil 50 let svobody, ale v září se do školy vrátilo 1 340 dětí a studentů. V programu BanglaKids je to nejvíce za posledních 8 let. Máme také graduanty – 2 bakaláře a 2 absolventky ošetřovatelství. A to vše jen a jen díky Vám, kteří jste v podpoře dětí a studentů i v těžké době vytrvali.

Potravinová a finanční pomoc dětem a rodinám

Rodiče dětí v Bangladéši nám během osobních setkání v říjnu a listopadu sdíleli, jak těžké to pro ně bylo, když otcové rodin nemohli až 6 měsíců chodit do práce. Mnozí lidé si brali půjčky, jedli jen jednou denně, nebo „prostě“ neměli co jíst. Vyjádření „v domě nebylo nic k jídlu“ si u nás asi nedokážeme představit. Jedna maminka se pravidelně postila a své jídlo dávala svým dvěma synům. Když mluvila, pocítili jsme něco z té zvláštní sebeobětavé lásky, která nikdy neselhává.

Rodiče nám řekli, že bez Vaší podpory penězi a potravinovými balíčky by jejich děti trpěly hladem. Maminky měly slzy v očích a vděčnost přicházeli vyjádřit obyvatelé celých vesnic. Předáváme Vám ji s díky za Vaši lásku a solidaritu.

Více o průběhu pomoci se dočtete v článcích:
S láskou od šťastné rodiny...máme jídlo na jeden týden
Pramen pomoci vyvěrá v Česku a na Slovensku 
Tančila jsem radostí, že máme zase co jíst

Další pomoc dětem

Dárkomat, nebo-li dárkový e-shop, opět pomáhal zvláště sirotkům. Boty, oblečení, jídlo, ale i sem tam koza pro školu, jsou Vaší dodatečnou podporou. Díky Vám se opět naplnila také Kasička radosti. Dětem přinesla užitečné vánoční dárky – nové moskytiéry, ložní prádlo i „něco“ na zub. Solidární příspěvek pro děti na vesnických školách nám opět umožnil poskytnout obědy celým třídám. A aby toho nebylo málo, během monitorovací cesty jsme mohli dětem předat sportovní potřeby, které jim udělaly velkou radost. Děkujeme i za tuto nesmírně cennou pomoc.

-> PODPŮRNÉ PROJEKTY <-

Dětské hřiště místo půlky rybníka

Dětské hřiště pro sportovní hry a dětské dovádění vyrostlo na místě poloviny rybníka u vesnické školy Koligram v jižním Bangladéši. Práce zahrnovala vybudování dělící hráze, vyplnění „jámy“ pískem, srovnání do roviny, instalaci dětských houpaček a mini branek. Velké díky patří dárcům i našim bangladéšským kolegům. Děti mají z hřiště velkou radost.

Rekonstrukce domu učitele

Dům pro učitele v areálu internátní školy Gopalgonj potřeboval opravu. A díky Vám, dárcům, je dnes jako nový. Rodina učitele tak má důstojné prostředí k bydlení a přípravě na výuku. Oprava je součástí většího úsilí směřující k nové kvalitě areálu internátní školy. Zahrnovala opravu jídelny (2020), přístupových cest, opravy některých domů a staršího generátoru.

Židle nejen pro kulturisty

„Když nemusíš stát, tak si sedni, když nemusíš sedět, tak si lehni, a když nemusíš ležet, tak spi.“ :)

Tak nějak mohou znít rady kulturistům po tréninku, aby nabrali co nejvíce svalové hmoty. Pro naše studenty to ovšem tak zcela neplatí. Potřebují se učit a místo svalů nabírat vědomosti. A aby nemuseli stát, tak jsme jim na internátní škole KMMS zakoupili 92 nových židlí.

Nový traktor nahradil starý kultivátor

Nový traktor nahradil starý nefunkční kultivátor na škole SAMS. Dle posledních zpráv již tento "vánoční dárek" připravuje půdu pro sadbu zeleniny a dalších plodin. Škola i tímto způsobem usiluje o kvalitní jídelníček malých i velkých školáků. A také děti mají při pěstění plodin příležitost přiložit ruku k dílu. Velká radost! 

Děkujeme Vám za Vaši pomoc i v této oblasti.

-> SRDCOVKA <-

Operace učitel

K mimořádným počinům roku 2021 patřila sbírka na pomoc 64letému bangladéšskému učiteli, který na cestě za dětmi při nehodě autobusu s nákladním vozem utrpěl vážná zranění nohou. Tu pravou mu museli lékaři sešroubovat 7 šrouby. Díky Vaší solidaritě, dvěma operacím a následné péči již dnes chodí bez berlí. Děkujeme Vám za tak krásnou lidskou podporu!
 

-> DĚKUJEME <-

Milí dárci,

pro děti a rodiny chudých Bangladéšanů jste toho v roce 2021 udělali velmi mnoho. Děkujeme Vám – všem našim individuálním a firemním dárcům, obětavým brigádnicím a brigádníkům, i úžasným dobrovolnicím a dobrovolníkům. Bez Vás by tato ušlechtilá pomoc nebyla možná.

Vaše láska a solidarita již dnes utváří budoucnost těchto chudých bangladéšských dětí.


Chci vědět víc o programu Chci podpořit BanglaKids

BanglaKids je rozvojový program humanitární organizace ADRA v Bangladéši.
Od roku 1999 poskytl vzdělání 7 700 bangladéšským dětem
a otevřel jim tak cestu k lepší budoucnosti.

Copyright © 2024 ADRA Web vytvořila B Media Solutions s.r.o.