18.3.2022

Co je to sárí?

Sárí je tradičním oděvem a symbolem indického subkontinentu. Již staroindické básně védy opěvují krásu žen oblečených do těchto malých uměleckých děl. Barva a zdobení sárí vyjadřují kmenovou příslušnost, sociální statut i osobnost nositelky. Existují sárí na svatby, na rande i na domácí práce. Kde se tento kus oblečení, který neobsahuje ani jeden šev, vzal?

Sárí na sto způsobů

Výraz sárí pochází z indického sanskrtu a znamená doslova „pruh látky“. A pruh je to pořádný, sárí bývá dlouhé 5 až 9 metrů. Pro úspěšně nošení sárí je velmi důležité, mít perfektně zvládnutou techniku vázání. Nejstarší indické sochy mají sárí uvázané po tzv. způsobu Oddisi Fishtail. Připomíná vzdušné kalhoty a je ideální například pro tanec. Technika vázání se po tisíce let vyvíjela a dnes máme přes sto možností, jak sárí uvázat. 


Některé ze způsobů vázání sárí – Oddisi Fishtail je úplně vpravo

Jiný kraj, jiné sárí

Stejně jako si můžeme vybrat z vázacích technik, existují i nepřeberné materiály a vzory. Některé oblasti jsou těmi svými typické. Například každá indická nevěsta touží po baranasi sárí. Toto těžké, zlatě nebo stříbrně vyšívané, brokátové sárí se vyrábí v okolí města Varanásí. Má dokonce svoji ochrannou známku, aby místní firmy mohly čelit konkurenci z Číny. Tamní textilní giganti totiž produkují podobná sárí za mnohem nižší cenu, ovšem strojově vyráběná a z nepravého hedvábí. Na jihu Indie v oblasti Kerala jsou zase populární bílá kasavu sárí, která byla na vrcholu popularity v 19. století.


Uvítací tanec dívek z kmene Shantali při naší návštěvě školy Tallapara (západní Bangladéš)

A jaká je sárí móda v Bangladéši? Na cestách nás okouzlila především veselá žlutočervená sárí kmene Shantali na západě Bangladéše. Ženy v nich předvádějí tradiční uvítací tanec, při kterém se dokáží elegantně pohybovat i se džbány na hlavě. Pro maminky ze slumu Čalantika, sesterského projektu BanglaKids je zdobení sárí důležitou formou přivýdělku. Třeba Helena díky vyšívání sárí dokáže zabezpečit svoji rodinu. Přečtěte si její příběh.

Jak se stát bollywoodskou princeznou

Líbí se Vám sárí a chtěli byste si ho také vyzkoušet? Navštivte školu projektu BanglaKids - SAMS. Tam pracuje jako učitelka naše „sárí guru“ jménem Florence. Pochází z vlivné rodiny z Dháky a za svůj život nastřádala již asi padesát kusů různobarevných sárí. Ráda Vám pomůže s vázáním a s doplňky, aby vše bylo ťip ťop.

Naše BanglaKids i "bollywoodské" pricenzny: v bílém Florence, vpravo kolegyně Eliška

Nejdříve obléknete zkrácený top (tzv. choli) nebo kabátek, který bude ladit k vašemu modelu. Nepasuje? Nevadí, přešije Vám ho na míru. Pak následuje složitý proces vázání, balení a překládání sárí, který napoprvé asi nelze celý postřehnout. A samozřejmě nemůžete odejít bez blýskavých kroužků na ruce, kytky ve vlasech a výrazné rtěnky. Výsledek? Jako by vypadl z bollywoodských filmů.

Na galavečeru pro BanglaKids si sárí vyzkoušela i řada známých osobností, mimo jiné třeba Barbora Černošková, Leona Machálková nebo Jana Šrejma Kačírková. Podívejte se, jak jim to v sárí slušelo?

Bangladéš je rájem fotografů a pestrobarevná sárí na tom mají svůj podíl. Pokud Bangladéš nebo Indii navštívíte, určitě nevynechte návštěvu alespoň jednoho obchodu se sárí nebo nakoukněte do výroby. Je to prvek, který je s bengálskou kulturou neodmyslitelně spjatý, spojuje v sobě historii a současnost. Můžeme tak skrze ně poznávat identitu bengálského národa. A právě to bývá smyslem cestování nebo bonusem návštěvy podporovaného dítěte.

---

Zdroje:

SURI, Charu. The surprising history of India’s vibrant sari tradition. National Geographic. September 24, 2020 [online]. Dostupné z: https://www.nationalgeographic.com/travel/article/the-story-of-the-sari-in-india

BHAKTI. Mathur. History of the sari, from ancient India to fashion runways – simple, versatile garments tell the stories of women who wear them. South China Morning Post. October 16, 2020 [online]. Dostupné z: https://www.scmp.com/lifestyle/fashion-beauty/article/3105494/history-sari-ancient-india-fashion-runways-simple


Chci vědět víc o programu Chci podpořit BanglaKids

BanglaKids je rozvojový program humanitární organizace ADRA v Bangladéši.
Od roku 1999 poskytl vzdělání 7 700 bangladéšským dětem
a otevřel jim tak cestu k lepší budoucnosti.

Copyright © 2024 ADRA Web vytvořila B Media Solutions s.r.o.