22.9.2021

Bangladéšské děti se po 18 měsících vracejí do škol

Konečně je to tady! Po dlouhých 544 dnech čekání (18 měsících) se bangladéšské školy 12. září 2021 znovu otevřely pro malé i velké školáky. Návrat dětí do školních lavic je postupný, za přesně daných podmínek. Přejeme jim hladký návrat a děkujeme Vám všem, kteří jste je během uzavírky škol s láskou podporovali.

Bangladéšské školy byly uzavřeny 17. března 2021, z důvodu šíření pandemie COVID-19. Otevřeny byly po téměř 18 měsících v neděli 12. září 2021.

Děti z 5., 8., 10. a 12. třídy nyní chodí do školy každý den, neboť budou na konci ročníku skládat státní zkoušky. Ostatní děti se ve třídách střídají po skupinách, takže aktuálně navštěvují školu 2-3krát týdně a další dny studují doma.

Dobrá rozhodnutí a láskyplná pomoc

Období jednoho a půl roku nebylo jednoduché. Pandemie COVID-19 způsobila miliónům obyvatel Bangladéše velké starosti a trápení. Zavřeny byly nejen školy, ale i továrny, trhy, lidé nesměli vycházet na pole. Mnozí ztratili práci a příjmy a Ti nejchudší si na živobytí museli půjčovat, protože neměli žádné úspory. V některých rodinách neměli co jíst.

Naštěstí, i v této těžké a složité situaci, jsme mohli dětem a jejich rodinám z programu BanglaKids pomáhat. Stalo se tak díky velkému srdci a rozhodnutí našich dárců, kteří souhlasili s dočasnou změnou účelu použití jejich darů. To nám velmi rychle umožnilo vytvořit systém dlouhodobé humanitární pomoci v krizi způsobené pandemií COVID-19. Dlouhodobě jsme pomáhali 1 434 rodinám dětí.Potravinová pomoc s ohledem na komunitu

Vesnické školy se staly distribučními centry potravin, ale i dobrého slova a naděje. Učitelé navštěvovali děti i rodiče. Provizorní výuka dětí probíhala v domácnostech na velmi osobní bázi. Humanitární a lidská pomoc byla rodiči velmi ceněná. Často se stalo, že pomoc dorazila v pravý čas, jak jsme již psali např. v článku S láskou od šťastné rodiny nebo Tančila jsem radostí, že máme zase co jíst!

Na vesnicích jsme dbali i na to, aby naše pomoc byla kulturně citlivá a nenarušila vztahy v komunitě. Z tohoto důvodu jsme pomáhali rodinám všech školou povinných dětí, nejen těch podporovaných programem BanglaKids. Výsledkem je velká důvěra v učitele a pracovníky vesnických škol.Mobilní most aneb výzva jménem internát

Pomoc dětem z internátních škol byla velkou výzvou, jelikož jejich obydlí jsou roztroušena po celém Bangladéši. Z kapacitních a logistických důvodů, ale i z důvodu zákazu cestování během nejpřísnějších lockdownů nebyla přímá potravinová pomoc možná.

V této situaci jsme vyžili „mobilní most“, tedy mobilní službu bKash, která umožňuje zasílání notifikací o převodu peněz i na jednoduchý mobilní telefon a následný výběr hotovosti. Díky této službě měly i rodiny dětí z internátů finance na nákup základních potravin.

Překonaná krize a nádherné poslání

Dnes se můžeme vděčně radovat z toho, že základní potřeby dětí byly i v době uzavírky škol naplněny. Finanční prostředky budeme opět směrovat k dětem do škol.

Společně s Vámi jsme překonali zatím největší krizi v historii programu BanglaKids. Nyní můžeme společně pokračovat v našem poslání – vzdělávat děti z chudých bangladéšských rodin a pomáhat jim k lepší budoucnosti. Je to nádherný úkol!Donobad (bengálsky) = děkujeme!

Milí dárci a příznivci programu BanglaKids, děkujeme Vám za Vaši vytrvalou lásku v podpoře bangladéšských dětí i během koronavirové krize!

PS: Ve fotogalerii pod článkem naleznete několik snímků ze slavnostního otevření internátní školy Monoshapara.


Chci vědět víc o programu Chci podpořit BanglaKids

BanglaKids je rozvojový program humanitární organizace ADRA v Bangladéši.
Od roku 1999 poskytl vzdělání 7 700 bangladéšským dětem
a otevřel jim tak cestu k lepší budoucnosti.

Copyright © 2024 ADRA Web vytvořila B Media Solutions s.r.o.