22.1.2019

4x Zažijte Bangladéš a pokaždé jinak

Od listopadu 2018 do ledna 2019 jste mohli “zažít Bangladéš”, aniž byste vytáhli paty z Česka. Společně jsme se vydali ze 4 českých měst – Brna, Prahy, Českých Budějovic a Frýdku-Místku – na odpolední výlet do Bangladéše. Na 2 hodiny jsme se přenesli do rozmanité země jihovýchodní Asie. Co se během “Zažijte Bangladéš” dělo?

Návštěvníci zakusili Bangladéš prostřednictvím příběhu o odvaze a odhodlání 13letého bangladéšského chlapce Šubrota. Ten půl roku pracoval v tesařské dílně, než si díky dárcům z Česka vybojoval právo chodit do školy. Druhým příběhem byl osud těhotné maminky se 2 dětmi, kterou opustil manžel. Jak se dá s takovou situací vyrovnat v zemi, kde neexistuje systém sociálního zabezpečení? To se již brzy dozvíte v samostatném článku.

Posluchači, z nichž bylo mnoho dárců programu BanglaKids, se dozvěděli také o tom, co jejich podpora vzdělání dětí přináší nejchudším rodinám. Docházka do školy významně snižuje riziko dětských sňatků, které jsou společně s dětskou prací v Bangladéši stále velkým problémem. Téměř čtvrtina dívek ve věku 20–24 let se provdala před 15. narozeninami. Velký ohlas mělo téma vysokoškolského vzdělání, které mohou podporovaní studenti v programu BanglaKids získat.

Povídání střídala autentická videa a po skončení přednášky si mohli návštěvníci osahat a vyzkoušet bangladéšské předměty a hudební nástroje nebo oloupat bramboru tradičním bangladéšským způsobem. Velký zájem byl i o vyfocení se ve fotokoutku, ať už se vzkazem nebo fotodárkem za včasnou registraci na akci.

Vyfocením ve fotokoutku se návštěvníci zapojili do soutěže o knížku My, děti války a slevové vouchery na fotoknihu, nebo předměty z Bangladéše.

Každá ze 4 akcí "Zažijte Bangladéš" byla jiná. V Brně a Praze nás akcí provedli moderátoři  – Martin Přibyl a Martina Špinková. V Praze navíc mohli návštěvníci ochutnat tradiční bengálské občerstvení věnované restaurací Hurry Curry. V Českých Budějovicích promluvila o své návštěvě Bangladéše i dárkyně Kristýna, ve Frýdku sdílel své zkušenosti z Bangladéše dárce Robert. Frýdek-Místek pak trhal rekordy co do počtu návštěvníků i podpořených dětí na akci.

Uspořádat všechny 4 akce by nebylo možné bez spolupráce s místními dobrovolnickými centry, sbory a úžasnými dobrovolníky, kteří nám na místě pomohli s organizací i propagací. Děkujeme TLAMA Design a OPUS VDI za sponzorské vytištění propagačních materiálů. Srdečně děkujeme všem, kdo jste nám na akcích pomohli, a také všem, kdo jste dorazili a vytvořili milou atmosféru plnou zájmu o Bangladéš a jeho obyvatele!

Fotogalerie Zažijte Bangladéš v Brně
Fotogalerie Zažijte Bangladéš v Praze
Fotogalerie Zažijte Bangladéš v Českých Budějovicích
Fotogalerie Zažijte Bangladéš v​e Frýdku-Místku


Chci vědět víc o programu Chci podpořit BanglaKids

BanglaKids je rozvojový program humanitární organizace ADRA v Bangladéši.
Od roku 1999 poskytl vzdělání 7 700 bangladéšským dětem
a otevřel jim tak cestu k lepší budoucnosti.

Copyright © 2024 ADRA Web vytvořila B Media Solutions s.r.o.