5.12.2023

Simonova máma: Cesta lásky a oběti

Jmenuji se Simon Chowdhury. Studuji v Bangladéši na internátní škole KMMS, aktuálně jedenáctý ročník. Specializuji se na umění a příští rok zakončím středoškolské vzdělání státní zkouškou HSC. Cesta mého života je plná obětí a výzev, ale navzdory překážkám chci studium dokončit, aby na mě mohla být máma hrdá. 

Dynamické duo a táta jako šmouha v minulosti

Jsme jen dva. Máma a já, dynamické duo. Táta? Ten nás opustil už v roce 2009. A nebyl to zrovna nejmilejší člověk v okolí. Pořád se hádal, i kvůli nejmenším maličkostem. Vzpomínám si, že se k mámě choval dost násilnicky. Bylo to pro ni moc těžké.

K problémům přispělo i to, že moji rodiče pocházeli z různých náboženství a kultur. Takže se k tomu přidala celá řada sociálních a kulturních rozdílů, která jejich vztah ještě více stěžovala.

Jednoho dne se táta rozhodl, že už toho má dost, a odešel. Našel si jinou ženu. A mě a mámu nechal, abychom se o sebe postarali sami. Od té doby jsme ho neviděli. Je to zvláštní, ale už si ani téměř nepamatuji jeho tvář. Jako by byl jen rozmazanou šmouhou v minulosti.

Máma by pro mě udělala všechno na světě

Takže, jsme tu jeden pro druhého. Moje máma, Sathi Chowdhury, a já. My dva proti celému světu. Společně čelíme životu, jak jen to jde. Řeknu vám, že moje máma, to je opravdová bojovnice a moje největší hrdinka. Když táta odešel, máma byla stále ještě mladá a hezká. Lidé jí pořád říkali, aby se znovu vdala, ale ona to odmítala. Věděla, že každý jiný chlap by ji přijal, ale mě by s největší pravděpodobností odmítnul. A tak se tehdy zařekla, že mě bude vychovávat sama, ať se děje, co se děje.

Život pro nás nebyl procházkou růžovým sadem. Máma tvrdě pracovala, aby sehnala dost peněz na moje školné a všechny ostatní výdaje. Dostala mě na školu GAPS, když mi bylo pouhých pět let. A řeknu vám, že se velmi snažila a těžce pracovala. Sehnala si práci uklízečky v diagnostickém centru a pronajala nám malý byt, abychom měli kde bydlet.

To všechno jen kvůli mně. Moje máma si nikdy nic nedopřávala. Jde jí jen o to, abych mohl chodit do školy a vystudoval. Sama kvalitní vzdělání nedostala, ale je odhodlaná dopřát ho mně.

Tenkrát, v tom roce, kdy táta odešel, se ovšem stala jedna úžasná věc. Když nám bylo nejhůř, ADRA ČR mi našla sponzora. Ani nedokážu popsat radost, kterou měla máma ve tváři, když jsem jí to řekl. Bylo to, jako by jí ze srdce spadl balvan obrovské tíhy. It was like a huge weight had been lifted off her shoulders. Po skončení 7. třídy, jsem přestoupil na internátní školu KMMS, kde mě ADRA ČR podporuje až do dnes.

Velká taška a velké překvapení

Jednou, když jsem byl ještě malý, jsem mámu prosil o sportovní vybavení, protože do sportu jsem blázen. Fotbal, kriket – na co si vzpomenete, to miluju! Nechápal jsem tehdy, jakými finančními problémy jsme procházeli a trochu jsem se vztekal, když mi máma to sportovní vybavení nekoupila. A dostal jsem za to vynadáno. Později jsem zjistil, že máma ten večer plakala, protože se kvůli tomu cítila špatně. Vždycky mě stavěla na první místo, i když to znamenalo obětovat své vlastní štěstí.

V loňském roce se ovšem stalo něco úžasného. Složil jsem zkoušky SSC (Secondary School Certificate, říkáme tomu malá maturita). Když jsem to mámě oznámil, překvapila mě tím, že se zničehonic objevila ve škole. A s sebou měla velkou tašku. Otevřel jsem jí a byl jsem nadšený. Byla plná sportovního vybavení a dresů – všeho toho, co jsem si přál. Ale víte, co mě nejvíce potěšilo? Vědomí toho, že máma nejspíš šetřila každé taka, aby mi ty věci na sport mohla koupit. Možná občas vynechala i jídlo. Ta její obětavost pro mě znamenala víc než celý svět.

Oběti a naděje do budoucnosti

Mým snem je stát se profesorem angličtiny. Chci, aby na mě máma mohla být hrdá. Aby věděla, že její oběti stály za to. S podporou mého sponzora to s dokončením studia vypadá nadějně. ADRA nám dala novou naději a já jsem za ni nesmírně vděčný.

A moje máma? To je moje skála, můj svět. Chci, aby věděla, že její oběti měly smysl. Chci splnit její přání a stát se vzdělaným a úspěšným. Na cestě k tomuto cíli mi pomáhá její láska a velká podpora mého sponzora.


Chci vědět víc o programu Chci podpořit BanglaKids

BanglaKids je rozvojový program humanitární organizace ADRA v Bangladéši.
Od roku 1999 poskytl vzdělání 7 700 bangladéšským dětem
a otevřel jim tak cestu k lepší budoucnosti.

Copyright © 2024 ADRA Web vytvořila B Media Solutions s.r.o.