18.5.2020

S láskou od šťastné rodiny… máme jídlo na jeden týden...

„S láskou od šťastné rodiny pro rodiny, co nemají takové štěstí a žijí v chudé zemi, a těžké době“. Tento krásný vzkaz nám poslal jeden z Vás spolu s příspěvkem na mimořádnou pomoc rodinám chudých bangladéšských dětí. Do dnešního dne jste darovali 583 270 Kč a poskytli prostředky pro pomoc 1 241 rodinám v nouzi. Děkujeme! A jak pomoc na místě probíhá?

Vesnické školy se staly distribučními centry příspěvků i potravin

Učitelé na vesnických školách distribuují finanční prostředky rodinám dětí chudých vesničanů. Rodiče mohou nakoupit potraviny a jsou vděčni za každou pomoc v čas nouze.

Dojal nás příběh učitele Shyamola z vesnické školy Mandra. Před 1,5 rokem podstoupil díky osobní sbírce přátel z ADRA ČR a dalším dárcům transplantaci ledviny. Potíže ustoupily a Shyamol opět ujal svého poslání učit. Jeho škola je atmosférou malým rájem na zemi, s krásnými vztahy s dětmi i rodiči.

Nyní, v čase krize, neváhá pomáhat navzdory zvýšenému nebezpečí. S manželkou připravili potravinou pomoc rodičům dětí – rýže, čočka, olej, brambory, koření, zelenina – vše krásně zabaleno, předáno s láskou a slovy povzbuzení. Učitel dokonce myslel i na Vás dárce. Nad potraviny vyvěsil ceduli s poděkováním! Těšíme se, že jej i děti v Mandře v příštím roce opět navštívíme.

Celkově jste na venkově pomohli přesně 600 rodinám. Děkujeme.

Rodinám dětí z internátních škol posíláme prostředky přes mobilní síť

Většina rodičů dětí má jednoduchý mobilní telefon, na který lze zaslat notifikaci o převodu peněz. Na jejím základě si pak rodiče vyzvednou peníze na živobytí a mohou si nakoupit základní potraviny. Rýže, čočka a olej patří k těm naprosto nejnutnějším.

Peníze posílají rodinám naši kolegové z partnerské organizace BCSS. Dle seznamů jmen a čísel rodičům dětí nejprve zavolají, pak proběhne transfer. Lidé jsou dojati a děkují za peníze na jídlo.

Jedna dívka sdílela své pocity a řekla do telefonu kolegovi: „Pane, děkuji Vám, že jste mé rodině poslal peníze během této krize. S obtížemi jsme se snažili zajistit potraviny kvůli covid-19. Můj otec nemohl chodit do práce. Je to opravdu skvělá podpora pro moji rodinu. “

Maminka školačky Jui řekla: „To je opravdu velká pomoc pro naši rodinu. Máme teď jídlo na jeden týden.“ Podobných reakcí je hodně.  

K datu 17. května jsme distribuovali pomoc 615 rodinám dětí z internátních škol. Děkujeme.

Snažíme se zajistit dlouhodobou potravinovou pomoc rodinám dětí

Výzvou je nyní zajištění humanitární pomoci rodinám a dětem pro následující měsíce. V programu BanglaKids měly děti ve školách dlouhodobě zajištěny všechny potřeby, včetně stravování. Školy jsou ovšem již víc jak měsíc zavřené a otevřeny budou pravděpodobně až v září.

V současné době proto oslovujeme naše pravidelné dárce s žádostí o souhlas s dočasnou změnou využití jejich darů. Namísto na vzdělání dětí bychom tyto prostředky využili na humanitární pomoc jejich rodinám. Až se děti vrátí do škol, budeme pomoc směřovat znovu do škol. Jinými slovy, naše pomoc následuje děti tam, kde zrovna jsou. Více se dozvíte v tomto článku.

Děkujeme

Děkujeme Vám za pomoc dětem a rodinám v nouzi. Někdo řekl, že ten „kdo rychle dává, dvakrát dává“ – a je to pravda. A vy jste dali rychle a s láskou. Solidárně jste reagovali na mimořádnou výzvu a potřebu nejchudších rodin v Bangladéši. Jste skvělí, děkujeme! :-) Pomáhat můžete samozřejmě i nadále zde.

Kéž se Vám chléb pouštěný po vodě vrátí zpět v čase, kdy krize dolehne i na nás.


Chci vědět víc o programu Chci podpořit BanglaKids

BanglaKids je rozvojový program humanitární organizace ADRA v Bangladéši.
Od roku 1999 poskytl vzdělání 7 700 bangladéšským dětem
a otevřel jim tak cestu k lepší budoucnosti.

Copyright © 2024 ADRA Web vytvořila B Media Solutions s.r.o.