5.6.2019

Pomozte opět roztočit větráky ve školách!

Možná se Vám zdá, že je vedro k padnutí, ale děti v Bangladéši se v ještě větším horku snaží soustředit na učení. Větráky, které jsou v této zemi téměř nezbytností, dosloužily. Pro děti ve školách to znamená nesnesitelné horko. Pomozte nám prosím pořídit nové ventilátory do škol! Jedním větrákem zlepšíte podmínky celé třídě dětí na několik let.

Letní teploty nakonec do Česka vstoupily rázně a v plné parádě. Vyhledáváte stín, lehký průvan, zapínáte klimatizaci nebo větráky? Vězte, že může být mnohem tepleji. V Bangladéši je v létě kolem 34 °C. Horko tam ale cítíte úplně jinak. Vysoká vlhkost vzduchu vytváří zvláštní pocit dusna a “prádelny” nebo “mlžné deky”, která na Vás padne, jakmile vystoupíte z klimatizovaného auta nebo místnosti. A vy se vzápětí orosíte od hlavy k patě. Sluneční paprsky tu mají velikou sílu a doopravdy pálí.

Dokázali byste se v takovém prostředí soustředit nebo vyvíjet nějakou aktivitu? Lidé v Bangladéši pracují od brzkého rána a na poli nebo v pouličním shonu měst je najdete i přes poledne. Nic jiného jim nezbývá, protože chtějí uživit své rodiny. Pro malé školáky je ale obtížné sedět v horku v lavici a udržet pozornost na to, co říkají učitelé. Ve zděných budovách škol je horko, ještě větší vedro, téměř k nesnesení, je v budovách s plechovou střechou, protože teplo akumulují. V zemích jako je Bangladéš, jsou prostě potřeba ventilátory. Zajistí proudění vzduchu a mírné ochlazení v místnosti.

V každé třídě proto visí na stropě jednoduchý ventilátor. Mnoho z nich se ale netočí. Jsou po dlouhém čase používání již nefunkční a nemohou ochladit třídu plnou malých školáků. Na internátních školách se nepoužívají pouze ve třídách, ale prakticky v každé místnosti - důležité jsou především v ložnicích, kde v jedné velké místnosti spí na palandách mnoho dětí. Cirkulace vzduchu zlepší kvalitu spánku a odpočinku dětí.

Pomozte nám prosím opět roztočit větráky ve školách! Pořiďte za 945 Kč ventilátor dětem do Bangladéše. Touto jednorázovou částkou zlepšíte celé třídě dětí podmínky pro studium na několik let.

V Dárkomatu naleznete také další položky, které jsou aktuálně v Bangladéši potřeba - například obědy dětem nebo boty a oblečení pro děti v nouzi.


Chci vědět víc o programu Chci podpořit BanglaKids

BanglaKids je rozvojový program humanitární organizace ADRA v Bangladéši.
Od roku 1999 poskytl vzdělání 7 700 bangladéšským dětem
a otevřel jim tak cestu k lepší budoucnosti.

Copyright © 2024 ADRA Web vytvořila B Media Solutions s.r.o.