28.5.2024

Písničky, melouny a rýže: KMMS sklízí rýži s úsměvem!

Rýže je v Bangladéši základní potravinou a její pěstování je rozšířenou praxí mezi vlastníky i nájemci půdy po celé zemi. Nádherná zelenající se pole zrající rýže jsou neodmyslitelnou součástí bangladéšské krajiny. Internátní škola KMMS vlastní několik pozemků, na kterých rýži pěstují učitelé a studenti.

Nejinak tomu bylo i v letošním roce. Začátkem května proběhla na pozemcích internátní školy KMMS sklizeň rýže. Studenti byli rozděleni do několika pracovních týmů a věnovali se různým úkolům. Od žetí rýže přes vázání do snopů až po její přepravu k dalšímu zpracování. Někteří studenti, říkejme jim podpůrný tým, měli na starosti zajištění  pitné vody a čerstvých melounů. Nikdo tak netrpěl žízní a všichni účastníci sklizně zůstali náležitě hydratovaní.

Sklizeň začala v 5 hodin ráno, aby se studenti i učitelé vyhnuli největšímu vedru. Nejvyšší denní teploty totiž běžně přesahují 35°C, a tak je brzké ráno ideálním časem pro fyzicky namáhavou práci. Sklizeň trvala téměř tři hodiny a učitelé i studenti si to společně náramně užili. Čím to?

Přispěla k tomu skvělá týmová spolupráce a vědomí, že vlastní produkce rýže významně přispívá k naplnění základních potřeb dětí. Učitelé poskytovali studentům přátelské vedení a přispívali k zábavné atmosféře. Ředitel dokonce bavil studenty humornými písničkami. K dobré náladě přispělo také speciální společné jídlo a společně strávený čas. Inu, na takový den se nezapomíná a všichni se těší na to, že si to příští rok zopakují.PS: Více o celém procesu sklízení a zpracování rýže se dozvíte v článku Rýže od A do Z.

PPS: Sklizně rýže se uskutečnily také na dalších internátních školáchm, jako je např. SAMS a Monoshapara.


Chci vědět víc o programu Chci podpořit BanglaKids

BanglaKids je rozvojový program humanitární organizace ADRA v Bangladéši.
Od roku 1999 poskytl vzdělání 7 700 bangladéšským dětem
a otevřel jim tak cestu k lepší budoucnosti.

Copyright © 2024 ADRA Web vytvořila B Media Solutions s.r.o.