29.11.2015

Pilot? Doktor? Politik? Nebo matematik?

Ukjoy Marma, student internátní školy AHTSS, je tichý, veselý a velice milý kluk. Je mu teprve šestnáct, ale má toho za sebou už hodně - v šesti letech se stal sirotkem a nebýt jistých okolností, vypadal by jeho život asi úplně jinak. Posuďte sami!

Ukjoy dnes studuje v 8. třídě a snad jako každý kluk z vesnice hraje rád fotbal. Ve škole ho baví bengálština, ale nejde mu matematika. Dvakrát z ní propadl. Inu, ne všichni jsme byli povoláni k tomu, abychom se stali Archimedy, Pythagory nebo Newtony. :-) Ukjoy je ale vášnivým čtenářem. Čte romány a krátké příběhy známého bengálského autora počátku 20. století Sarat Chandra Chattopadhyayho. Není mu cizí ani duchovní literatura, oblíbil si některé z knih Ellen Whitové.

Politikem rozhodně nebudu

O tom, co by chtěl v životě dělat, nám řekl: „Nejprve jsem se chtěl stát lékařem, ale upustil jsem od toho. Uvědomil jsem si, že bych musel hodně studovat a na to nejsem dost chytrý. Pak jsem chtěl být pilotem, létat z jedné země do druhé a procestovat svět, ale to jsem si taky rozmyslel. Uvědomil jsem si, že letecké nehody mívají katastrofální následky, většina lidí zahyne, a toho jsem se bál. Pak jsem se chtěl stát politikem, ale i od toho jsem upustil. Protože když jsem je pozoroval, zjistil jsem, že většina politiků nejsou dobří lidé. Bojují mezi sebou, zabíjejí lidi, nedrží slovo a lžou. A takovým jsem být rozhodně nechtěl. A tak teď sním o tom, že bych se stal IT specialistou. Inspirovala mě k tomu práce v kanceláři, kde se registrují studenti školy. Na počítači se dá dělat spousta věcí, a myslím, že by mě to hodně bavilo.“

Zůstali jsme sami

Ukjoy se narodil jako třetí dítě do rodiny, která bydlela ve vesnici. Její jméno si už nepamatuje. Víme o ní jen to, že se nachází v horských oblastech na jihovýchodě Bangladéše, kde žijí houževnatí a energičtí lidé rozmanitých jazyků z různých kmenů. Oba jeho sourozenci, bratr Chaolaprue (20) a sestra Ukrashom (25), už mají vlastní rodiny a mají děti.

Svého otce zná Ukjoy jen z vyprávění sestry Ukrashom. Vůbec si jej nepamatuje, ani jeho tvář. Tatínek byl prý velmi pohledný muž a pracoval jako nádeník. Neuměl číst ani psát. Když byly Ukjoymu 3 roky, otec rodinu opustil – našel si jinou ženu a rodinu. Za sebou zanechal matku se třemi dětmi. Co přesně ho k tomu vedlo? To už se Ukjoy zřejmě nikdy nedozví.

Bratr a sestra již byli větší, a tak se se situací chtě nechtě vyrovnali. Ale pro malého Ukjoyho, a hlavně pro maminku Paikrau, to byla rána. Pro ženu samotnou je totiž v Bangladéši velmi těžké přežít - a ona se musela postarat o 3 děti. Těžká práce, starosti, nedostatek… Jídlo si musela občas odepřít, aby bylo dost pro děti. To vše způsobilo, že ačkoliv byla velmi mladá (dle slov sestry velmi krásná), o čtyři roky později zemřela ve svých mladičkých 32 letech. Děti zůstaly samy. Nebyl nikdo, kdo by se o ně postaral. Neměli co jíst. Sestra odešla k jiné rodině jako služka a brzy se vdala. Bratr začal pracovat.

Tajemný cizinec zasahuje

Ukjoy byl ještě hodně malý a neměl nikoho, kdo by se o něj postaral. Ujal se ho strýc, bratr maminky, který mu dával kravské a kozí mléko. To trvalo asi 2 roky. A pak, kde se vzal, tu se vzal, jako anděl zachránce se v oblasti objevil cizinec, misionář. Vzal malého Ukjoyho do internátní školy AHTSS. Ukjoy říká: „Nikdy předtím, ani potom jsem ho neviděl. Pamatuji si, že jsme z vesnice vyšli brzy ráno a na AHTSS dorazili pozdě večer. Přijal nás tehdejší ředitel školy, Dr. W. L. Pantra. Byl na mě moc milý. Dostal jsem jídlo a začal mi nový život.“ V roce 2008 nastoupil Ukjoy do 2. třídy. Od té doby ho nikdo z jeho příbuzných nenavštívil. V současné době je ve spojení se sestrou - ta mu totiž občas telefonuje.

Cestu do vesnice, ze které Ukjoy pochází, si nepamatuje. Přesto je v jeho srdci touha, navštívit a poznat své příbuzné. A rád by se také někdy setkal se svým zachráncem.

PS: Ukjoy je jedním z více než 200 sirotků, které podporují naši dárci v programu BanglaKids. Díky nim mohou studovat, jíst, bydlet, mají kamarády a své sny. Děkujeme, že svou pomocí darujete budoucnost dětem v Bangladéši. Více na www.banglakids.cz


Chci vědět víc o programu Chci podpořit BanglaKids

BanglaKids je rozvojový program humanitární organizace ADRA v Bangladéši.
Od roku 1999 poskytl vzdělání 7 700 bangladéšským dětem
a otevřel jim tak cestu k lepší budoucnosti.

Copyright © 2024 ADRA Web vytvořila B Media Solutions s.r.o.