8.12.2020

„Korona“ znamená v bengálštině soucit a milosrdenství

Arnika je negramotná maminka šesti dětí. Její syn Surjon navštěvuje základní školu ve vesnici Sonamoah na severu Bangladéše a je podporován naším dárcem. Maminka Arnika v krátké výpovědi reflektuje situaci pandemie covid-19 a potravinovou pomoc BanglaKids z pohledu obyčejné, chudé, a přesto moudré ženy.

Nejprve jsem se tomu smála

Na začátku pandemie covid-19 jsem toho o koronaviru moc nevěděla a celou situaci jsem nebrala příliš vážně. Jsem žena z venkova, neumím číst a psát. Když jsem byla mladá, a to už je dávno, chodila jsem nějakou dobu do školy, ale už jsem všechno zapomněla. A co lidé říkali o koronaviru, to mi vůbec nedávalo smysl. Smála jsem se, když volali: „Koronavirus, koronavirus!“, protože to slovo „korona“ znamená v bengálštině soucit nebo milosrdenství. Je to dobré slovo, ale lidé se ho bojí.

Teprve později, když jsem zahlédla zprávy v televizi, o tom, jak lidé na ten virus dennodenně umírají, teprve tehdy mě to vystrašilo. A najednou se také všechno změnilo. Každý den jsem slyšela zprávy o tom hrůzném koronaviru, i opakovaná oznámení vládního úředníka, že máme nosit roušky, mýt si ruce a dodržovat bezpečnou vzdálenost.

Prožíváme těžké časy, zadlužujeme se a nemáme co jíst

Kvůli pandemii toho koronaviru prožíváme těžké, opravdu těžké časy. Nemáme práci, ani příjem, a když už nějakou práci seženeme, platí málo. A ceny základních potravin šly nahoru. Abychom přežili, museli jsme si půjčit peníze, rýži a brambory od našich příbuzných, a v obchodě nakupovat na dluh. Vůbec nevím, jak to všechno splatíme.

Naše děti nemohou kvůli tomu viru chodit do školy, a tak se snaží studovat doma. Ale není to úplně ono. Většinu dne tráví s kamarády hraním, touláním se a vymýšlením lotrovin. My v jejich věku nebyli jiní.

Většina vesničanů trpí nedostatkem jídla, protože se kvůli koronaviru všechno zastavilo. Moje rodina je velká. Mám šest dětí a pouze manžel vydělává. Pracuje jako námezdní dělník. Někdy se i já nechávám najmout na práci, abychom byli schopni pokrýt potřeby naší rodiny, ale v současné situaci to není možné. Jsme z toho úplně zmateni.

Zázrak v pravý čas

Potravinové balíčky, které jsme dostali od našeho dárce, to byl čirý zázrak, na který do konce života nezapomenu. Máme z nich velkou radost. Daly nám pokoj a naději.Maminka Arnika a její syn Surjon.


Chci vědět víc o programu Chci podpořit BanglaKids

BanglaKids je rozvojový program humanitární organizace ADRA v Bangladéši.
Od roku 1999 poskytl vzdělání 7 700 bangladéšským dětem
a otevřel jim tak cestu k lepší budoucnosti.

Copyright © 2024 ADRA Web vytvořila B Media Solutions s.r.o.