23.11.2015

Děti z Ambari jezdí do školy na novém člunu

Kolikrát jste jeli do školy lodí? Ani jednou? To děti z vesnické školy Ambari na jihu Bangladéše se po ¾ roku do školy jiným způsobem nedostanou, neboť vlivem dešťů jsou všechny přístupové cesty pod vodou. 

Monzunové deště v nízko položených oblastech na jihu Bangladéše způsobují, že po 9 měsíců roku jsou zde téměř všechny cesty, cestičky a pěšinky, po kterých by se malí školáci mohli dostat do školy, pod vodou. Tím je jejich školní docházka narušována, neboť ne všechny rodiny si mohou za úplatu objednat „lodní taxi“ a poslat děti do školy. K tomu se přidává i strach matek, zda se jim dítě vrátí v pořádku domů. 

Postavíme člun

A právě tento problém vyřešil společný projekt organizací ADRA a BCSS stavbou člunu pro děti z vesnické školy Ambari. Nápad vznikl na přelomu dubna a května 2015, během naší monitorovací cesty. V červenci kolegové z Bangladéše zpracovali projekt a rozpočet. V srpnu, ihned po odsouhlasení, započaly přípravy. Průzkum trhu zavedl učitele, tesaře a další dva spolupracovníky až na 15 km vzdálený trh, kde nakoupili materiál potřebný pro stavbu lodi. Šlo o trvanlivé dřevo Loha, které při dobré údržbě člunu a pravidelných nátěrech vydrží 15–20 let. Když se místní prodejce dozvěděl o účelu použití dřeva, poskytl škole Ambari slevu a poradil našim kolegům kde a jak dobře nakoupit zbývající materiál potřebný pro stavbu lodi.

Společnými silami pak materiál dopravili ke škole, kde budil velký zájem a naděje dětí. O dva týdny později, 25. srpna, začala stavba.  Člun vyráběl tesař a jeho pomocník. Vše ručně, bez použití elektrických nástrojů. Práci na 10 dnů přerušily deště, ale i tak byl člun dokončen do měsíce, 25. září.  Oba stavitelé byli rádi, že svou prací mohou být užiteční škole i dětem. Nový člun je 5,8 m dlouhý, uveze 1.500 kg nákladu nebo 20 menších vesnických dětí, a v přepočtu vyšel na cca 15.000 Kč.

Radostné spuštění na vodu

Slavnostního spuštění na vodu za účasti usmívajících se dětí a některých rodičů se člun dočkal 4. října 2015. Jeden z rodičů, Roshomoy Mondol, řekl: „Člun je pro školu Ambari naprostou nezbytností, protože cesty k ní jsou 9 měsíců v roce pod vodou. Společně s dalšími rodiči máme ze člunu velkou radost. Vážíme si práce místního učitele, pana Promotho Baroye, který naše dětí učí, je pracovitý a také jim zajišťuje cestu do a ze školy. Víme, že naše děti jsou nyní v bezpečí a bez obav je posíláme do školy.“

Místní učitel, Promotho Baroi, pak poděkoval všem zúčastněným a nastínil širší použití člunu: „Jsem šťastný a za všechny děti děkuji všem dárcům a spolupracovníkům za tento nový člun. Bude sloužit k dopravě dětí do školy a ze školy, a také k nákupům potravin pro školní kuchyni, ve které připravujeme dětem obědy. Už si nebudeme muset člun pronajímat v sousedství.“

Poslouží dětem, rodinám i učiteli

Nutno dodat, že pronajmout si člun pro nákup potravin v době trhu nebylo pro pana učitele jednoduché. V blízkém okolí totiž není člunů dostatek a i sousedé potřebovali zajistit nákupy pro vlastní rodiny. Člun také poslouží učiteli k návštěvám rodin a lepší komunikaci s rodiči dětí.  Během dennodenních plaveb se jistě i utuží vztah mezi učitelem a dětmi. Přejeme jim bezpečnou plavbu, a aby se nikdy „necvakli“! :-)

PS: A jak vypadala první plavba? Posuďte sami v přiložené fotogalerii.


Chci vědět víc o programu Chci podpořit BanglaKids

BanglaKids je rozvojový program humanitární organizace ADRA v Bangladéši.
Od roku 1999 poskytl vzdělání 7 700 bangladéšským dětem
a otevřel jim tak cestu k lepší budoucnosti.

Copyright © 2024 ADRA Web vytvořila B Media Solutions s.r.o.