17.1.2024

Co dělají sirotci na Nový rok?

Svítání 1. ledna 2024 přineslo do chladného a mlhavého areálu internátní školy Monosapara (MAS) zvláštní teplo. Navzdory chladnému počasí byla atmosféra naplněna jásotem a nadšením. Celá školní rodina se sešla, aby s radostí a nadějí přivítala Nový rok. Nechyběli ani sirotci.

Ráno se studenti, převážně sirotci, kteří zůstali na ubytovně o Vánocích a zimních prázdninách, oblékli do svých nejlepších šatů. Jejich tváře zářily veselými úsměvy a štěstím. Cesta vedla do velkého auditoria, kde se odehrávají slavnostní okamžiky života školy. Vánočně novoroční výzdoba hrála všemi barvami a podtrhovala slavnostnost této zvláštní příležitost.

Krájení dortu a novoroční slavnost

V 8:00 byla slavnost zahájena společným chvalozpěvem učitelů a studentů. Ředitel přednesl modlitbu díků za příchod roku 2024 a požádal Všemohoucího o požehnání a štěstí pro všechny přítomné a celou školu. V samostatném projevu potom děti motivoval k píli ve studiu a popřál jim mnoho radosti při získávání nových poznatků a dovedností. Následovala oboustranná osobní přání učitelů a dětí.

A pak přišel okamžik, na který se těšili zejména ti nejmenší – společné krájení dortu. To se stalo jakousi metaforou sdílených nadějí a snů nadcházejícího roku, každý si mohl vzít kousek.

Nikdo nezůstal sám, aneb radostná sounáležitost 

Pro znevýhodněné studenty, zejména sirotky, a ty, kteří se nemohli vrátit domů na Vánoce a Nový rok, měl tento den opravdu zvláštní význam. Oslava jim přinesla hluboký pocit sounáležitosti a radosti. Učitelé rozuměli pocitům osamění a smutku, které tito studenti během vánočních svátků a na přelomu roku prožívají. I proto se dětem snažili maximálně přiblížit, aby se cítili výjimečně.

Oslava pokračovala společným chutným jídlem v jídelně, které všechny sblížilo. Učitelé se se studenty vyfotili, aby zachytili vzpomínky na den, který přinesl tolik radosti.  

Novoroční oslava na internátní škole Monoshapara přesáhla rámec běžné školní akce. Proměnila se v den laskavosti, pospolitosti a sdílené radosti z nové příležitosti. Pro sirotky a znevýhodněné studenty to byl nezapomenutelný den.


Chci vědět víc o programu Chci podpořit BanglaKids

BanglaKids je rozvojový program humanitární organizace ADRA v Bangladéši.
Od roku 1999 poskytl vzdělání 7 700 bangladéšským dětem
a otevřel jim tak cestu k lepší budoucnosti.

Copyright © 2024 ADRA Web vytvořila B Media Solutions s.r.o.