19.1.2024

BanglaKids 2023: Pomoc a rozvoj

Život není jednoduchý, svět je na mnohých místech ve varu, ale Vaše láska a solidarita jsou stálé jako pohyby hvězd na jasné noční obloze. Vytrvale pomáháte a tak měníte životy bangladéšských dětí. Velmi Vám za ně všechny děkujeme.

Volba prezidenta České republiky, parlamentní volby na Slovensku, korunovace Charlese III. v Británii, válka na Ukrajině a v Gáze, či nedávná tragická střelba na Filozofické fakultě v Praze se nám mnohým vryly do paměti jako mementa roku 2023.

Pro BanglaKids to byl rok pokračujícího úsilí a naplňování potřeb bangladéšských dětí ze znevýhodněných rodin. Ohlédněme se nyní za rokem 2023 podrobněji.
 

-> DĚTI, STUDENTI, RODINY <-

1 236 studentů, 5 bakálářů, 81 slibů ošetřovatelství

V roce 2023 jste prostřednictvím programu BanglaKids podpořili 1236 dětí a studentů. Z tohoto počtu bylo 151 sirotků a 89 vysokoškoláků.

Radost máme z 5 graduantů, kteří dokončili svá studia ziskem bakalářského diplomu. Čtyři z nich jsou pedagogové, jeden míří do businessu. Dále se radujeme ze 4 diplomovaných specialistek v oboru ošetřovatelství a 1 zubní laborantky. Významným mezníkem prošlo 81 studentů ošetřovatelství, kteří v říjnu zahájili novou etapu své profesní kariéry slavnostním ošetřovatelským slibem Florence Nightingalové.

Za vytrvalou podporu všech těchto dětí a studentů Vám moc a moc děkujeme.

Dobré zprávy = hodnotná strava dětem

Navýšení částek v programu BanglaKids od 1. ledna 2022 přináší již dva roky ovoce v podobě kvalitní stravy poskytované dětem na vesnických a internátních školách. Radují se z toho nejen děti, ale i učitelé a rodiče. A samozřejmě celý náš tým spolu s Vámi. Děkujeme Vám za zajištění základních potřeb a hodnotné stravy dětem. 

Dárkomat = vděčnost (nejen) za kozy a slepice

Jedna z maminek řekla: „Děkuji, nikdy jsem si nemyslela, že bych mohla dostat takový dar. O slepice se budu dobře starat. Pomůžou mi získat vejce a peníze pro domácnost.“

Slova díků a vděčnosti zaznívala v různých variantách z úst žen i mužů při distribuci 219 slepic a 70 koz nejchudším rodinám v Bangladéši. Děkujeme, že prostřednictvím Dárkomatu (dárkového e-shopu) pomáháte dětem, sirotků i rodinám.

-> PODPŮRNÉ PROJEKTY <-

Pitná voda z nové studně!

Děti z vesnické školy Rameshorpur pijí vodu z nové studně! Kvalitní vodu bez arzeniku a železa z hloubky 67 metrů poskytuje ponorné čerpadlo pro 50 dětí a 70 rodin vesničanů. A to je krásný příklad komunitní sounáležitosti, na které máte podíl.

Děkujeme! 

Opravené střechy dešťové kapky nepropustí

„Už nám tady neprší!“, jásají děti. A kdepak, že to neprší? No přece do tříd dvou vesnických škol na jihu Bangladéše. A pročpak? Protože obě školy, Murogasha i Kashinmagor, mají opravené střechy školních budov.

50 ventilátorů hezky fučí

50 nových ventilátorů jsme díky Vám instalovali na internátní škole KMMS. Trošku hučí, pěkně fučí. V parných dnech osvěží žáky ve škole a v noci na internátu. Jejich vánek zlepší spánek včetně známek. :) Děkujeme.

Nové čerpadlo = bohatá sklizeň banánů a zeleniny

Zasadíme, zavlažíme, vypěstujem a pak sníme. Takový slogan si mohou prozpěvovat děti na internátní škole Jalchatra na severu Bangladéše. Instalovali jsme zde nové čerpadlo na zavlažování školních polí na nichž si pěstují zeleninu a banánovníky. Není nad to, mít čerstvé banány a zdravou zeleninu z vlastní sklizně. Lokální, sezónní, bio! :) 

Všechny tyto podpůrné projekty jsme mohli realizovat jen díky Vám. Za zdraví, úsměvy a pohodu bangladéšských dětí Vám moc děkujeme! 

-> TO, CO NENÍ PŘÍLIŠ VIDĚT <-

Analýza zvaná „peer review“

Koncem roku 2023 jsme začali pracovat na tzv. peer review, tedy mnohostranné analýze programu BanglaKids a jeho výstupů na bangladéšské i české straně. Cílem je získat kvantitativní a kvalitativní data pro stálé zlepšování naší činnosti a další směřování programu v budoucnosti.

IT i náboženská svoboda

Pokračuje práce na IT aplikaci pro zpracování dat o dětech v Bangladéši. A spolu s rodiči jsme se zabývali otázkami náboženské svobody a výuky, která je v Bangladéši povinná.  

I když tyto činnosti „nejsou příliš vidět“, jsou nesmírně důležité pro další rozvoj a efektivitu naší pomoci dětem v Bangladéši.

-> NOVÉ TVÁŘE BANGLAKIDS <-

Jaroslava Vaňková

koordinátorka programu BanglaKids

Jarka je koordinátorkou programu BanglaKids a maminkou dvou jedinečných a krásných dcer. Má ráda lidi, skvěle komunikuje, nebojí se pouštět do nových věcí. Oceníte její milou konverzaci, zralost a přesnost.

Jarka k nám nastoupila v říjnu a od listopadu vystřídala na této pozici naši koordinátorku Kateřinu Halászovou, která nám velmi pomohla s dotahováním skluzů. V tomto rozhovoru představujeme Jarku všem našim dárcům.

Markéta Filípková

účetní

Markéta je naše zvídavá účetní, skvělá parťačka, maminka dvou synů. Žije v Podkrkonoší a miluje jazyky. Angličtinu vyučuje, francouzštinou vládne, španělštinu studuje. Účetní a finanční dotazy Vám ráda zodpoví česky! :) 

 

-> DĚKUJEME <-


Vážení dárci a příznivci programu BanglaKids,

děkujeme Vám za Vaši podporu v roce 2023. Vaše dary umožnily dětem chudých Bangladéšanů chodit do školy, zajistily jim kvalitní stravu, lékařskou péči i důstojné prostředí pro zdravý růst.

Jste nenahraditelnými pilíři pomoci prostřednictvím programu BanglaKids. Vaše láska a solidarita naplňuje potřeby chudých a otevírá dveře k lepší budoucnosti znevýhodněným bangladéšským dětem i jejich rodinám.

Velmi si vážíme Vaší pomoci a těšíme se na další spolupráci v roce 2024.

 

 


Chci vědět víc o programu Chci podpořit BanglaKids

BanglaKids je rozvojový program humanitární organizace ADRA v Bangladéši.
Od roku 1999 poskytl vzdělání 7 700 bangladéšským dětem
a otevřel jim tak cestu k lepší budoucnosti.

Copyright © 2024 ADRA Web vytvořila B Media Solutions s.r.o.