22.7.2014

BanglaKids na Veletrhu vědy a výzkumu v Olomouci

Koncem června (20. - 21. 6. 2014) jsme se s týmem BanglaKids na dva dny stali součástí Veletrhu vědy a výzkumu Univerzity Palackého v Olomouci, jehož podtitulem byly "různé světy". Různé světy lze chápat různě. Můžeme si pod nimi představit mezigalaktické vesmírné systémy, mimozemské civilizace, atomární struktury, svět lidského těla, svět buňky nebo třeba svět elektrických a chemických procesů v atmosféře. Různé světy ovšem obsáhnou nejen rozmanitou paletu vědních oborů, ale rovněž rozmanitost a geopolitické uspořádání našeho světa. 

Různé světy v podání humanitární a rozvojové organizace ADRA, kterou jsme na veletrhu reprezentovali, poukazovaly na kontrast bohatství života lidí ve vyspělých zemích s chudobou lidí žijících v rozvojových zemích. 

Na našem stánku jsme široké veřejnosti představovali dva různé a přece jen jeden opravdový svět. Dělo se tak prostřednictví prezentace a aktivit tří projektů.

Prvním byl program adresné podpory vzdělávání dětí z chudých a znevýhodněných rodin v Bangladéši s názvem BanglaKids, který velmi dobře znáte. Druhým práce s předškoláky ve slumovém centru Čalantika ve stejné zemi, třetím projekt globálního rozvojového vzdělávání pro děti z mateřských škol, žáky základních, praktických škol, studenty středních škol a akreditované semináře pro učitele základních škol v České republice s názvem Opravdový svět.

Zájem veřejnosti o veletrh v Olomouci s jeho víc jak 100 stánky byl veliký. Za krásného počasí navštívilo v pátek areál Korunní pevnůstky několik stovek žáků základních a středních škol z Olomouce a okolí, v sobotu pak především mnoho rodin s dětmi. Na stánku ADRA se návštěvníci mohli seznámit s globálními problémy rozvojových zemí, s naší pomocí i možnostmi, jak se mohou sami zapojit. Mezi oblíbené aktivity stánku patřilo seznámení se s bengálskou abecedou, psaní vlastního jména v bengálštině či šití miniaturního trička, kde se lidé mohli např. dozvědět, že dělník či dělnice musí v textilní továrně pracovat 1 hodinu a 35 minut, aby si vydělali na 1 kg rýže. Zajímavou aktivitou bylo také „lajkování“ globálních rozvojových témat s následnou diskuzí nebo výstavka předmětů denní potřeby z Bangladéše.

Stánky nabízely nepřeberné množství zajímavých chemických pokusů, možnost vytvořit si svůj hudební nástroj, změřit zemětřesení, zjistit, jak se žije v různých koutech planety atd. Největší ohlas vyvolal stánek, ze kterého odcházely děti s hrůzostrašně vypadajícími poraněními, která ale byla pouze uměle vytvořena šikovným maskérem. Tím se nechal zmást vedoucí BanglaKids, který o tom na začátku veletrhu nevěděl a poraněným dětem nabídl první pomoc. :-) Závěrem musíme konstatovat, že se nám, stejně jako návštěvníkům veletrhu, na akci líbilo a rádi bychom se zapojili i v příštím roce.

P.S. Na stánku nám vypomohla Lucie, která je dárkyní programu BanglaKids a byla s námi letos na monitorovací cestě v Bangladéši. Pracuje totiž právě na Univerzitě Palackého v Olomouci. Další milou pomocnicí byla lektorka programu Opravdový svět, studentka Míša. Oběma za jejich pomoc velmi děkujeme.

V Bangladéši musí dělník v textilní továrně pracovat 1 hodinu a 35 minut, aby si vydělal na 1 kg rýže.


Chci vědět víc o programu Chci podpořit BanglaKids

BanglaKids je rozvojový program humanitární organizace ADRA v Bangladéši.
Od roku 1999 poskytl vzdělání 7 700 bangladéšským dětem
a otevřel jim tak cestu k lepší budoucnosti.

Copyright © 2024 ADRA Web vytvořila B Media Solutions s.r.o.