22.4.2019

Tomáš Poláček - maratonské dobrodružství pro děti v Bangladéši

Tomáš Poláček, dobrodruh a novinář magazínu Reportér, se v březnu 2019 rozhodl přeběhnout Bangladéš. Pokud ho znáte, tak víte, že Tomáš už pár bláznivých zážitků ze svého stopování kolem světa má. Tenhle však byl jedinečný. Tomáš je prvním Čechem, který během dvou týdnů uběhl 13 maratonů a svůj běh propojil s podporou dětí v Bangladéši.

Tomáše čekalo celkem 550 km během 13 dní tropickým Bangladéšem. Uběhl každý den téměř maraton. Svoje zkušenosti, poznatky, nálady, sdílel, a tak jsme jej mohli pravidelně sledovat na jeho facebooku, instagramu a v Magazínu Reportér. Popisoval odlišné kultury, jak se málem udusil ve smogu a musel běžet s rouškou, jak strávil den a noc ve slumu Čalantika a nakonec i to, jak se mu snad po té bangladéšské přátelské povaze bude i stýskat. Po celou dobu pobízel lidi v Česku, aby finančně podpořili vzdělávací centrum Čalantika, kam dochází 92 školáků. Tomáš navštívil i děti studující díky dárcům BanglaKids. Jednu z prvních nocí strávil na škole GAPS, kam dorazil autobusem z Dháky. Možná ho trochu překvapilo, že večer našel všechny děti ve školních lavicích. Do 21 h si totiž dělají úkoly a připravují se na druhý den. Z jihu běžel směrem na sever a zastavil se ještě na školách Jalchatra a Monoshapara, kde řetěz maratonů ukončil.

photo by _weef_

Do kampaně Banglaběž se celkem zapojilo 503 dárců. Společně se podařilo vybrat 204 880 Kč pro bangladéšské školáky ve vzdělávacím centru Čalantika.

Tomáš na vlastní oči viděl, v jakých podmínkách děti v Bangladéši vyrůstají. Svým „bláznivým“ během získal vaše srdce a pomohl šířit povědomí o tom, že i my, na druhé straně zeměkoule, můžeme dětem z Bangladéše pomoci. Sice pomocí nezměníme celý svět, ale můžeme změnit svět jednotlivým dětem.

Mimořádně autentický rozhovor Tomáše přímo z Bangladéše odvysílala i DVTV - doporučujeme ke shlédnutí! Chcete i Vy pomoci třeba právě běhěm? Zveme vás na 6. ročník ADRA běhu, který se bude konat 22. 10. v Praze. Výtěžek půjde na podporu zahraničních projektů Adry.


Chci vědět víc o programu Chci podpořit BanglaKids

BanglaKids je rozvojový program humanitární organizace ADRA v Bangladéši.
Od roku 1999 poskytl vzdělání 7 700 bangladéšským dětem
a otevřel jim tak cestu k lepší budoucnosti.

Copyright © 2024 ADRA Web vytvořila B Media Solutions s.r.o.