14.4.2015

Oslavy bangladéšského nového roku

শুভ নববর্ষ (Shubhô Nôbobôrsho), bengálsky šťastný nový rok! 

14. dubna se po celém Bangladéši slaví bangladéšský nový rok. Letos se bude psát rok 1422. Proč právě tento letopočet? Jak se v Bangladéši slaví nový rok? 

Novému roku se v bengálštině říká Pohela Boishakh. Pohela znamená první a Boishakh (nebo Baisakh) je první měsíc bangladéšského kalendáře, který vychází z hinduistického védského solárního kalendáře. Původ tohoto kalendáře není úplně jasný. Často se udává, že bangladéšský kalendář vznikl, aby usnadnil placení daní rolníkům. K tomu dříve docházelo mimo období sklizně, což rolníkům přinášelo mnoho problémů.

Bangladéšský nový rok se slaví nejen v Bangladéši, ale také v Západním Bengálsku v Indii. Jak probíhá tradiční oslava nového roku v Bangladéši? Ráno na Nový rok se lidé vykoupou a obléknou si tradiční oděv. Během dne navštíví své příbuzné, přátele a sousedy. Připravuje se speciální jídlo a konají se oslavy, zejména ve velkých městech. Na ulicích se prodává různé jídlo, výrobky, hračky, kosmetika a sladkosti, pouliční umělci předvádějí divadlo, zpívají tradiční písně, nechybí ani loutkové divadlo nebo kolotoč. Tradičním jídlem nového roku je Panta Ilish, které se skládá ze speciálně upravené rýže se smaženou rybou zvanou Hilsha, sušené ryby Shutki, nakládané zeleniny Achar, tradiční čočky Dal, zelených čili papriček a cibule.

Největší oslavy se konají v Dháce. Mnoho lidí se ráno vydává pod velký banyánový strom v dháckém Ramna parku, kde je připraven kulturní program. Také studenti a učitelé z dhácké univerzity vítají nový rok oblíbeným barevným průvodem. Po celé zemi se koná mnoho různých společenských, sportovních a kulturních akcí, noviny vydávají speciální přílohy, rádia a televize přinášejí zajímavé programy. Pohela Boishakh je na rozdíl od jiných svátků dnem, který slaví všichni Bangladéšané bez ohledu na společenské postavení či náboženství.


Chci vědět víc o programu Chci podpořit BanglaKids

BanglaKids je rozvojový program humanitární organizace ADRA v Bangladéši.
Od roku 1999 poskytl vzdělání 7 700 bangladéšským dětem
a otevřel jim tak cestu k lepší budoucnosti.

Copyright © 2024 ADRA Web vytvořila B Media Solutions s.r.o.