3.12.2014

Očima pana účetního

„Odbornou práci mají dělat odborníci!“

Pan Jan Hádek, neformálně Honza, je již nějakou dobu účetním programu BanglaKids a členem našeho týmu. Jeho odbornost spojená s životním nadhledem a unikátním smyslem pro humor z něj činí parťáka k pohledání. V aktuálním čísle BanglaKids jsme se proto rozhodli udělat s ním zcela neformální rozhovor.

Honzo, řekni nám něco o sobě.

Říct něco o sobě, to není otázka. Nečekal jsem, že mě takhle zaskočíš, protože říct o sobě něco není jednoduché. Snad fakta – pravdu. Protože když říkáš pravdu, tak se nemůžeš splést. Čili, je mi 40 let. Mám ženu a dvě skvělé děti, dva syny. S nimi spokojeně žiju. Pracuji rád, ale také velmi rád trávím čas se svou rodinou.

Honzo, víme o Tobě, že jsi tak trochu gurmán. Jaké je Tvé nejoblíbenější jídlo?

To je pravda. Mám rád dobrá jídla i jejich přípravu. Na jídle se nešetřím, protože velmi rád jím, ale nemám žádná jídla oblíbená. Mám spíš neoblíbená, tedy taková, kterým se vyhýbám, a to jsou sladká jídla. Všechno ostatní můžu jíst.

Mohl bys nám prosím Tě říct, jak ses dostal k práci účetního a co Tě na účtování baví?

Už od malička jsem si vyplňoval různé formuláříčky a dokumenty, hrál jsem si na úředníka, protože mě těmito dokumenty bohatě zásobila moje teta, která pracovala v České spořitelně, a to mě uchvátilo. Později, když přišla volba střední školy, jsem nevěděl kam jít. Na střední ekonomickou školu mě nasměroval bratr, který si všiml tohoto mého zájmu. A byla to trefa. Hned po škole jsem začal pracovat jako účetní a dělám to již 21 let. Zjistit si všechna data, zaúčtovat položku, vyplnit správně formulář, uklidit ho do šanonu - to je to, co mě na účetnictví baví. Ten pocit, že je to tak, jak to má být - v pořádku. Protože účetnictví, zjednodušeně řečeno, je v podstatě uklízení čísel a dokladů do šanonu.

Co Tě přivedlo do neziskové organizace ADRA?

Těch okolností bylo více. Měl jsem volnou kapacitu a chtěl jsem jí využít. Když jsem hledal práci, zjistil jsem, že poloviční úvazek pro účetního nabízejí pouze neziskovky, a tak jsem si vybral tu, která mi byla nejsympatičtější. A myslím, že jsem udělal dobře. ADRA mi byla příjemná vším, co jsem se tam dozvěděl, mám to blízko domů, jsou tu skvělí lidé a taky se tu nekouří, což je pro mě důležité. A hlavně svou prací mohu pomáhat organizaci, která pomáhá lidem, a tak může mít pro mě účetnictví ještě hlubší smysl.

Zaujal Tě něčím přímo program BanglaKids?

Zaujal mě tím, že je na něm úplně jasně vidět jeho smysl a cíl. Smyslem programu BanglaKids je pomáhat dětem ve vzdělání, protože vzdělaný člověk sám sebe v životě vede jaksi k lepšímu životu a dokáže potom své následovníky na lepší život připravit.

V čem je práce účetního v BanglaKids jiná?

Neřekl bych, že by byla příliš jiná. Je to hlavně účtování bankovních výpisů a někdy i detektivní pátraní – neboli úsilí identifikovat dobrého člověka, který dětem poslal peníze, avšak neuvedl správné platební údaje. A to mě na tom baví. Je to i taková detektivka, kolikrát.

Když se podíváš na adresnou podporu dětí očima pana účetního - jakým výzvám či problémům dnes program BanglaKids čelí?

Program BanglaKids čelí problémům - a to mě z hlediska pana účetního hned napadne - že nám nejde na ruku kurz amerického dolaru, ve kterém je podpora našich dětí v Bangladéši vypočítávána. Pro představu, od loňského roku narostl kurz dolaru vlivem zásahu ČNB a dalších okolností o necelé 3 Kč, což přináší obrovské problémy při jejich nákupu a převodu do Bangladéše. Z tohoto důvodu jsme také v letošním roce museli sáhnout do rezerv a pro příští rok navyšujeme částky pro naše děti o 100 Kč za měsíc. Věřím, že to dárci pochopí a zachovají dětem přízeň.

Další výzvou je růst počtu podporovaných dětí. Čím víc dětí můžeme podpořit, tím je rozsah naší smysluplné práce větší. Ale proto, abychom to tak mohli činit, bychom potřebovali získat nové dárce, což není úplně moje parketa. Je to však výzva pro celý náš tým.

Tvé osobní moto je: „Odbornou práci mají dělat odborníci!“ Můžeš to nějak osvětlit?

Když děláte něco s láskou, je to pěkné, ale když tu samou věc udělá odborník také s láskou, je to ještě lepší. A o to se ve své práci neustále snažím.

Co bys přál našim dárcům, dětem v Bangladéši i týmu BanglaKids do nového roku?

Všem bych přál to samé, a to je, aby jim nikdo neubližoval, aby se cítili šťastni, protože si myslím, že to je smyslem života – netrápit se ničím a být spokojen.

A co by sis přál Ty sám?

Já bych si do nového roku přál, aby mě nebolela kolena.

Máš nějakou hlubokou myšlenku na závěr, se kterou by ses chtěl rozdělit s našimi čtenáři?

Hlubokou myšlenku bych měl, ale musel bych jí hluboko hledat a na to tu nemáme čas.

Dobře Honzo, ale přece jen, zkus to.

Řekl bych, že jsem rád, že můžu pro BanglaKids pracovat, protože mě to baví a jsme tu bezvadná parta. A když bude bavit i naše dárce podporovat děti v Bangladéši, tak budeme bezvadná parta všichni dohromady. A když budou děti chápat tu naši podporu i v Bangladéši, tak budeme bezvadná parta na celém světě.
 

Odbornou práci mají dělat odborníci!


Chci vědět víc o programu Chci podpořit BanglaKids

BanglaKids je rozvojový program humanitární organizace ADRA v Bangladéši.
Od roku 1999 poskytl vzdělání 7 700 bangladéšským dětem
a otevřel jim tak cestu k lepší budoucnosti.

Copyright © 2024 ADRA Web vytvořila B Media Solutions s.r.o.