16.1.2015

Nová motorka v horách Bangladéše

Úzké cestičky v hornatém terénu na jihovýchodě Bangladéše nově brázdí a prach na nich víří motorka Bajaj Discover ST 125. V odlehlých horských oblastech s úzkými cik cak cestičkami, kde se jiná vozidla nemohou pohybovat, pomáhá učitelům a studentům internátní školy AHTSS spolu se staršími stroji k zásobování školy potravinami, dopravě dětí k lékaři a pracovníků školy na úřady ve městě.

Většina studentů školy pochází z kmenů vesnických oblastí tří okrsků (Ranganati, Bandarbar, Khagrachori) s přibližně 1,6 mil. obyvateli a téměř 60% negramotností. Vesnice jsou rozesety po kopcích a údolích a k naprosté většině z nich nevede žádná zpevněná cesta, jen pěšina. Cesta dítěte z horské vesnice do internátní školy tak může v krajních případech trvat i 3 dny chůze a návrat některých dětí po prázdninách do školy bývá komplikovaný. Motorky cestu zkrátí, zajistí kontakt a komunikaci školy s rodiči a dítě se do školy dostane v jednom dnu. Potřeba přepravy nastává také v případech, kdy dítě, rodiče nebo příbuzní onemocní.

K dokreslení uveďme, že nejbližší nemocnice leží 29 km od školy a v naléhavějších případech je nutné cestovat do lépe vybavené nemocnice 49 km daleko. V urgentních případech nahrazují motorky telefonickou komunikaci, protože v oblasti školy je nestabilní telefonní pokrytí. Oblasti nasazení jsou tedy opravdu široké.

Pracovníkům školy i studentům přejeme bezpečnou jízdu a dárcům, kteří poskytli finanční obnos na nákup této motorky, velmi děkujeme.

PS: Internátní škola AHTSS se nachází v hornaté oblasti na jihovýchodě Bangladéše, přibližně 60 km východně od města Chittagong ve stejnojmenné provincii. Studuje v ní 535 studentů, 150  z nich podporují ve studiu naši dárci. 


Chci vědět víc o programu Chci podpořit BanglaKids

BanglaKids je rozvojový program humanitární organizace ADRA v Bangladéši.
Od roku 1999 poskytl vzdělání 7 700 bangladéšským dětem
a otevřel jim tak cestu k lepší budoucnosti.

Copyright © 2024 ADRA Web vytvořila B Media Solutions s.r.o.