24.2.2017

Naši studenti skládají první zkoušky dospělosti

Maturitní ples či stužkovací večírek pasuje studenty středních škol do role maturantů a avizuje rozhodné období jejich života. Jako by říkal: „Pánové, dámy… teď už je opravdu potřeba začít se učit.“ V Bangladéši mají takové rituály nejméně dva - pro „malou“ a „velkou“ maturitu (zkoušky SSC a HSC). A „naučeno“ musí mít studenti ještě před nimi.

Česká maturita? To je hračka!

Mladíkům a slečnám v 10. ročnících internátních škol nastalo zkouškové období. Od 2. února do 4. března skládají státní písemnou zkoušku „malé“ maturity (zkouška SSC) z těchto všeobecně vzdělávacích předmětů: angličtina, bengálština, matematika, zeměpis, životní prostředí, umění a řemesla, náboženství. Budoucí hospodyňky (pouze dívky) mají ještě předmět „domácí ekonomika“, aby jejich rodina prospívala.  

Humanitně zaměřené studenty čeká dále zkouška z historie, ekonomie a občanské nauky. Studenty techniky a přírodovědných oborů pak zkouška z předmětu „obecná věda“, což není nic jiného než (ne)oblíbená trojkombinace – fyzika, chemie, biologie.  Co do počtu předmětů je česká maturita proti té bangladéšské úplná hračka. :-)

Maturanti museli mít naučeno

„Malé“ maturitě na škole AHTSS předcházelo slavnostní „vyprovázení“ 28 studentů ke zkouškám za účasti ředitele internátní školy AHTSS pana Glena Danga, učitelů a pracovníků školy. Pan ředitel poděkoval studentům za jejich studium, ocenil jejich přínos pro školu a povzbudil je k pečlivosti i poctivosti u zkoušek. Zároveň jim předal květiny, potvrzení o registraci ke zkoušce a přidal několik osobních rad. Na slavnosti nechyběl ani kulturní program a vzhledem k tomu, že proběhla 3 dny před zahájením zkoušek (30. ledna 2017), studenti již opravdu museli mít „naučeno“.

Pssst, tady se už zkouší!

Samotné zkoušky se konají ve státem pověřeném zkušebním spádovém centru na Sukh Bilash High School. Studenti do něj cestovali místním autobusem, kluci po „bengálsku“ na jeho střeše. Zda měli po cestě ještě čas si něco zopakovat, zůstává tajemstvím. :-)

Se skupinou sympaticky cestovalo i několik učitelů. Pomohli studentům s trémou i nasměrováním do zkušební místnosti. A spolu s ostatními kantory zajistili klid na chodbách: „Pst, tady se už zkouší!“ Zkouška z bengálštiny, kterou studenti začínali, dopadla dle nejnovějších, ale ještě neoficiálních zpráv dobře.

Přejeme všem skoro dospělákům klidnou mysl, pevné nervy a zdárné složení první zkoušky dospělosti – ať už je to v Česku, Bangladéši nebo jinde!


Chci vědět víc o programu Chci podpořit BanglaKids

BanglaKids je rozvojový program humanitární organizace ADRA v Bangladéši.
Od roku 1999 poskytl vzdělání 7 700 bangladéšským dětem
a otevřel jim tak cestu k lepší budoucnosti.

Copyright © 2024 ADRA Web vytvořila B Media Solutions s.r.o.