31.1.2015

Medvídci na cestě k dětem v Bangladéši

Jak se rodí medvídci?

Lucie, Irena, Zdeňka, Helena a Jitka, pět „adoptivních maminek“ a kolegyň z práce, stálo u zrodu 50 medvídků pro děti z bangladéšské vesnické školy Koligram. Na začátku byla touha udělat radost jedné malé holčičce v Bangladéši, která přerostla v nápad udělat radost dětem z celé školy. Dlouhá cestu medvídků začíná na severní Moravě a díky Lucii máme příležitost poznat, co vše předcházelo jejich narození.

Jak vznikl nápad vyrobit medvídky pro děti z Bangladéše?

Medvídci dělali radost našim dětem a dětem našich známých a nejen jim. Chtěly jsme obdarovat naši adoptovanou holčičku v Bangladéši. Na stránkách Adry jsme zjistily, že tato varianta není možná. A pak někdo přišel s nápadem uháčkovat medvídky pro celou školu.

Kdo se na výrobě medvídků podílel?

Na výrobě se podílely všechny „adoptivní maminky“. Je nás pět kolegyň z práce – Lucie, Irena, Zdeňka, Helena a Jitka.

Jakým způsobem jste medvídky vymýšlely, kdo je navrhoval?

Návod na medvídka vznikl úplně náhodou. Je to několik návodů spojených dohromady, aby se nám medvídci dobře a rychle háčkovali. Každá jsme vyrobila deset medvídků a každá je máme trošku jiné. Zde jde krásně vidět, že když dva dělají totéž, není to totéž.

Kdy medvídci vznikali?

Většina medvídků vznikla o vánočních prázdninách. Jinak háčkujeme a pleteme ve volných chvílích, kterých přes týden, jelikož máme děti školou povinné, není moc.

Kdo dodával materiál a jaký materiál byl při výrobě použitý?

Medvídci byli vyrobeni většinou z klubek, které jsme měly doma. Jelikož pleteme a háčkujeme s nějakými přestávkami od dětství, máme každá celkem velkou zásobu.  Ovšem když se v obchodě objeví nějaký krásný melír, tak většinou neodoláme a zásoby rozšíříme. Jako materiál byl použit 100% akryl nebo směs akrylu s bavlnou. Na výplň medvídků bylo použito duté vlákno, které má tu výhodu, že není alergenní.

Jak dlouho medvídci vznikali, za jakých podmínek? Jak dlouho trvala průměrně výroba jednoho medvídka?

Jeden medvídek byl uháčkován za večer. A za jakých podmínek? Dobrý film v televizi a k tomu kvalitní víno. :-)

Jaké radosti, starosti jste při výrobě prožívaly?

Výroba medvídků se chvílemi zvrtla do soutěže, kdy jsme si navzájem referovaly, která kolik medvídků má. Starosti jsme ani neměly, háčkování je pro nás relax.

Co byste chtěly vzkázat dětem, které medvídky obdrží? Co byste si přály, aby medvídci dětem přinesli, řekli?

Byly bychom rády, kdyby medvídci udělali dětem radost. Aby získaly hračku, se kterou mohou večer uléhat ke spánku, aby byla pro ně potěšením. Snažily jsme se dělat medvídky v různých barevných kombinacích, aby si děti medvídky poznaly a nepletli se jim.

A co dali medvídci Vám?

Pro nás jsou největší odměnou rozjařená dětská očka a úsměv přes celou tvář.


Chci vědět víc o programu Chci podpořit BanglaKids

BanglaKids je rozvojový program humanitární organizace ADRA v Bangladéši.
Od roku 1999 poskytl vzdělání 7 700 bangladéšským dětem
a otevřel jim tak cestu k lepší budoucnosti.

Copyright © 2024 ADRA Web vytvořila B Media Solutions s.r.o.