7.9.2015

Jak číst v bangladéšském vysvědčení

České děti chodí do školy teprve týden, bangladéšské už týden a osm měsíců, neboť školní rok začíná v Bangladéši již v lednu a končí v prosinci. Pojďme se dnes s předstihem podívat na to, jaké dostávají děti v Bangladéši známky a co lze z jejich vysvědčení vyčíst. 

I když je školní rok v Bangladéši posunutý (kryje se s rokem kalendářním), o prázdniny děti nepřijdou. Bangladéšské děti si je užívají v červnu a v prosinci. Takhle to chodí od 1. do 10. třídy, potom přichází změna. Absolventi 10. třídy se několik měsíců připravují na státní závěrečnou zkoušku SSC (Secondary School Certificate), kterou skládají vždy na přelomu května a června. Tím se začátek školního roku pro studenty 11. a 12. tříd o půl roku posouvá a do lavic opět zasedají začátkem července, což by pro české děti byla zřejmě katastrofa. Nicméně takhle to v bangladéšském vzdělávacím systému funguje.

A jak vypadá takové bangladéšské vysvědčení? Každý rok je trochu jiné, a to nejenom známkami. Formát vysvědčení je totiž dán ročníkem a také školou, na které dítě studuje. Stejná jsou pouze závěrečná vysvědčení státních zkoušek. Děti v Bangladéši je skládají následovně:

  Ročník           Název zkoušky                                     Zkratka

  3. třída           Union Level Examination                      ULE
  5. třída           Primary School Certificate                    PSC
  8. třída           Junior School Certificate                       JSC
10. třída          Secondary School Certificate                SSC
12. třída          Higher Secondary Certificate                HSC

Systém známkování je v Bangladéši písmenný, s 5 stupni (A, B, C, D, F). Písmenné stupně se ještě mohou dělit na lepší (+) nebo horší (-). Známka A+ je považovaná za nejlepší („výborně“), naopak F znamená, že žák nebo student v daném předmětu neprospěl. Jednotlivé známky jsou udělovány na základě procentuální úspěšnosti studenta v testech. Hranice úspěšnosti je odlišná pro vesnické a internátní školy. Na vesnických školách je známkování přísnější. Hranice, kterou musí žák na vesnické škole minimálně splnit, aby prospěl, bývá 45 % (známka D-). Na internátní škole je to 33 %. Bakalářské studium na škole BASC je opět přísnější a stupně klasifikace jsou téměř totožné jako vesnických školách (alespoň 45 %).

Internátní školy a bakalářský studijní program na internátní škole BASC přiřazují písmenným známkám rovněž bodové hodnoty, tzv. Grade Points. Toto číselné ohodnocení je opačně pojaté než v České republice a na Slovensku. Známka výborně (A+) odpovídá 5 bodům a uděluje se, pokud žák splnil alespoň 80 %. Pokud student splnil méně než 33 %, získává 0 bodů a známku F.

Ve fotogalerii si můžete prohlédnout nejčastější typy vysvědčení s vysvětlivkami. Doufáme, že až se budete pídit po prospěchu Vámi podporovaného dítka, bude Vám tento článek užitečnou pomocí.

PS: Další informace o bangladéšském vzdělávacím systému naleznete zde: www.banglakids.cz/cz/sekce/vzdelavaci-system-v-bangladesi-5/ 

 


Chci vědět víc o programu Chci podpořit BanglaKids

BanglaKids je rozvojový program humanitární organizace ADRA v Bangladéši.
Od roku 1999 poskytl vzdělání 7 700 bangladéšským dětem
a otevřel jim tak cestu k lepší budoucnosti.

Copyright © 2024 ADRA Web vytvořila B Media Solutions s.r.o.